Olet tässä:  / Lapsen ja nuoren masennus / Uutiset / (7.3.2012) Kouluterveydenhuollon säästöt ovat tulleet kalliiksi

(7.3.2012) Kouluterveydenhuollon säästöt ovat tulleet kalliiksi

kouluterveydenhuolto

1990-luvun lamavuosina monet kunnat leikkasivat kouluterveydenhuollon menojaan. Peruspalveluista säästettiin, mutta samalla lasten ja nuorten psykiatrisen laitoshoidon tarve lisääntyi. Tämä käy ilmi terveystieteiden maisteri Tarja Paakkosen väitöskirjasta. Siinä on tutkittu Niuvanniemen sairaalan vaikeahoitoisten nuorten taustoja.

Pakkohoitoon otettuja itsetuhoisia ja väkivaltaisia lapsia ja nuoria hoidetaan tätä nykyä Tampereella ja Kuopiossa. Kolmas yksikkö on tulossa Kellokosken sairaalaan pääkaupunkiseudulle.

Paakkonen havaitsi , että vaikeahoitoisten alaikäisten kotikunnat olivat leikanneet kouluterveydenhuollon palveluja reilusti enemmän kuin vastaavankokoiset vertailukunnat. Tutkimuskuntien joukossa oli sekä isoja että pieniä.

1990-luvulla peruspalveluista säästäneet kunnat käyttivät sitten 2000-luvulla alaikäisten psykiatriseen erikoissairaanhoitoon enemmän rahaa kuin vertailukunnat. Lisäksi ne suosivat laitoshoitoa avohoidon sijaan.

Säästöt peruspalveluista olivat siten huonoja päätöksiä myös rahassa mitattuna, sanoo Tarja Paakkonen.

– Kokonaisuutena menot olivat viidentoista vuoden ajalta suuremmat niillä kunnilla, jotka säästivät silloin 90-luvulla kouluterveydenhuollosta.

Lue koko artikkeli YLE:n verkkosivuilta

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi