
Hän ei ole turvassa
Kellon viisari keinahtaa seuraavaan minuuttiin. 15-vuotias Joonas kirjoittaa vielä kuumeisesti muistiinpanojaan paperille, vaikka kello lyö pian kolme.
Tuttu koulunkäyntiavustaja astuu ovesta sisään. On aika pitää kouluesitelmä.
Nyt ei olla kuitenkaan koulussa vaan kirjastossa. Joonas ei voi mennä kouluun. Siellä odottavat kiusaajat, eikä koulu pysty varmistamaan Joonaksen turvallisuutta.
Joonasta on kiusattu koulussa ja vapaa-ajalla ainakin kolmen vuoden ajan. Hän ei esiinny jutussa oikealla nimellään oman turvallisuutensa vuoksi.
Tilanne on kehittynyt niin vakavaksi, että kiusaajat tulevat jopa perheen pihalle ja kotiovelle, vahingoittavat perheen omaisuutta ja käyttäytyvät uhkaavasti myös vanhempia ja jopa naapureita kohtaan. Poliisikin on voimaton tilanteen edessä.
Joonasta kiusattiin usein eri tavoin
Kiusaajat valitsivat Joonaksen uhrikseen yli kolme vuotta sitten. Alussa oli toistuvaa nimittelyä, matkimista, uhkailua ja tönimistä. Jostakin syystä koulussa käydyt kasvatuskeskustelut eivät tehonneet kiusaajiin.
Korona-aikana kiusaajat poistivat Joonaksen verkko-oppitunneilta, koska opettajat eivät aluksi osanneet poistaa oppilaiden oikeuksia hallita osallistujalistaa.
Yläasteen kuluessa kiusaaminen jatkui. Tuli pilasoittoja, kun Joonaksen puhelinnumero lähti leviämään. Joku penkoi reppua. Kiusaaja veti Joonasta hiuksista. Joonaksesta tehtiin pilapiirros.
Sitten kiusaaminen sai taas uusia kierroksia.
Lue koko juttu MOT Yle sivuilta
Koulun kurinpitotoimet
Suomen peruskouluilla on käytössään laissa määritellyt kurinpitotoimet kiusaaville. Koulut eivät saa käyttää muita toimia. Kurinpitotoimet ovat:
- Kasvatuskeskustelu
- Jälki-istunto
- Opetusta häiritsevän oppilaan poistaminen jäljellä olevan oppitunnin ajaksi opetustilasta
- Opetuksen epääminen jäljellä olevan ja tarvittaessa seuraavan työpäivän ajaksi
- Kirjallinen varoitus
- Määräaikainen erottaminen enintään kolmeksi kuukaudeksi
Lähde: Perusopetuslaki
KIRJOITA KOMMENTTI: