Olet tässä:  / Koulukiusaaminen / Peruskoulu / Uutiset 2017 / (18.4.2017) Koulukiusatut syöttinä: Muistisairaillekin markkinoitu lehti tullut tilaamatta laskun kera

(18.4.2017) Koulukiusatut syöttinä: Muistisairaillekin markkinoitu lehti tullut tilaamatta laskun kera

Jouduin lopulta palauttamaan lehden ja lehtilaskun kirjattuna kirjeenä, kuvailee tervolainen Seija Korhonen äidilleen tulleen lehden tilauksen perumisprosessia.

Iäkäs äiti oli ihmetellyt, kun hänelle oli tullut Kouluturvaa-niminen aikakauslehti. Lehden mukana oli ollut 39,50 euron lasku vuosikertatilauksen ensimmäisestä erästä. Toinen erä olisi langennut maksuun myöhemmin.

– Laskuun oli merkitty tilauspäiväksi 3. huhtikuuta ja laskutuspäiväksi 4. huhtikuuta, Korhonen kertoo.

– Äitini on täysin varma, että hän ei ole lehteä tilannut.

Laskussa oli seitsemän päivän huomautusaika. Korhonen yritti 10. huhtikuuta saada perutuksi tilauksen.

– Laskun ja kustantajan kotisivujen puhelinnumeroissa ei vastattu. Sain yhteyden ainoastaan sähköpostin välityksellä.

Sähköpostikirjeenvaihdosta käy ilmi, että Korhonen yritti ensin tuloksetta perua lehden tilausta vedoten, että sitä ei ole edes tilattu.

Asiakaspalvelija kertoi, että lehden puhelinmyynti on ulkoistettu ja vetosi kömpelöllä suomen kielellä, että äiti voi perua tilauksen kuluttajasuojalain mukaisesti 14 vuorokauden kuluessa palauttamalla laskun ja alkuperäisessä kunnossa olevan lehden.

– Äitini on muistisairas. Eivät häneltä tuommoiset enää onnistu. Minulta asiakaspalvelija vaati äidin allekirjoittaman valtakirjan, Korhonen kertoo.

Tytär tarkisti vielä äitinsä puhelimen lokitiedot. Sieltä ei löytynyt kustantajan eli Suomen KT Kustannus Oy:n puhelinnumeroa. Sen sijaan sieltä löytyi Ab Eira Oy:n puhelinnumero.

– Joku vastasi numeroon ja sulki välittömästi, kun aloin esittää asiaani, Korhonen kertoo.

Seuraavaksi Korhonen pyysi sähköpostin välityksellä asiakaspalvelijalta käyttöönsä tallenteen, johon äidin ja lehtimyyjän keskustelu on tallennettu.

– Nauhoitettu tilaus on tarkastettu moneen kertaan ja sen mukaan on ihan selvää, että tilaus on tehty, asiakaspalvelija vastasi.

Korhonen ei luovuttanut vaan toisti vaatimuksensa.

– Emme voida luovuttaa nauhat ulkopuoleiseille ilman myyjän luupaa, oli asiakaspalvelijan viimeinen vastaus.

Tervolaisen vanhuksen kohtalo ei ole ainoa.

– Kuluttajaneuvontaan on tullut Kouluturvaa-lehdestä yli 400 valitusta kesäkuusta 2013 alkaen, kertoo Kuluttajaviraston lakimies Serina Kavonius.

– Lehteä on toimitettu ihmisille tilaamatta eikä puhelunauhoja ei ole luovutettu tarkistettavaksi, Kavonius luettelee valituksia.

– Markkinointia on myös kohdennettu vanhuksiin, jotka eivät ole välttämättä oikeustoimikelpoisia, muistisairaita ja palvelutaloissa asuvia.

Virasto on patistellut kustantajaa muuttamaan toimintatapojaan. Yhteydenpito on sujunut samaa rataa kuin Seija Korhosellakin – sähköpostin välityksellä. Tuorein pyyntö odottaa vastausta.

– Kustantajan on vastattava ensi viikon alkuun mennessä, Kavonius kertoo.

Kouluturvaa-lehti mainostaa kotisivuillaan keräävänsä rahaa koulukiusaamisen vastustamiseen. Tuoreimman lehden kannessa on laulaja Saara Aalto, joka on julkisuudessa aiemminkin kertonut olleensa koulukiusattu. Kustantajan mukaan tilaustuotoilla rahoitetaan kiusattujen tukipuhelinta.

Viime keväänä Suomen KT Kustannus aloitti myös Eroturvaa-nimisen lehden julkaisun. Kustantajan mukaan sen tuotoilla rahoitetaan avioeronneiden tukipuhelinta. Lehdestä on tehty yksi valitus Kuluttajavirastoon.

Ulosotossa miljoonavelat

Suomen KT Kustannuksen toimitusjohtaja ja hallituksen ainoa jäsen on Antti Alasaho. Hän on myös Eira Oy:n ja kahden muun yhtiön hallituksen ainoa jäsen.

Kaupparekisterissä Alasahon asuinpaikaksi on merkitty ulkomaat.

Alasaho tuomittiin viime vuosikymmenellä pitkään vankeuteen ja liiketoimintakieltoon verorikoksista telemarkkinointiyhtiössä. Liiketoimintakielto on päättynyt viime vuosikymmenen lopulla.

Alasaholla on 27 maksuhäiriömerkintää, joista kertyy miljoona euroa ulosottovelkoja. Suurin yksittäinen velka on lähes 455 000 euroa.

Alasahon toimivilla yhtiöillä ei ole merkintöjä maksuhäiriöistä.

Alasaho ei vastannut Savon Sanomien soittopyyntöön.

: Juha Mikkonen / Savon Sanomat

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi