Olet tässä:  / Koulukiusaaminen / Peruskoulu / Uutiset 2016 / (27.1.2016) Opetusvirasto: Totuus leijonakorua pitäneen lapsen tapauksesta

(27.1.2016) Opetusvirasto: Totuus leijonakorua pitäneen lapsen tapauksesta

Liisa Pohjolainen

Helsinkiläisen äidin kirjoitus Facebookissa on levinnyt kulovalkean lailla ja herättänyt paljon kommentointia.

Helsinkiläisäiti kirjoitti sunnuntaina Facebookissa, että helsinkiläiskoulun opettaja olisi kieltänyt oppilaalta leijonakaulakorun käytön.

”Koululta tuli mulle viestiä, että ensi viikolla (pojalla) ei saa enää olla kaulassa Suomi-leijonakorua, jonka ostin hänelle joululahjaksi. Se kuulema herättää rasistisia ajatuksia.. voi herranjumala mihin tää maailma on menny”, äiti kirjoitti.

Päivitystä on jaettu yli 8 000 kertaa ja siitä on uutisoitukin.

Eilen Opetusvirasto vihelsi pelin poikki, kun opetustoimen johtaja Liisa Pohjolainen kirjoitti tapauksesta Helsingin Opetusviraston blogiin. Hänen mukaansa Helsingin kouluissa ei ole linjauksia korujen käytöstä, ja että somessa leviävässä tarinassa on väärää tietoa.

”Perjantaina 22. tammikuuta peruskoulun toisluokkalainen oppilas oli ryhmätöitä tehdessä käyttäytynyt häiritsevästi toista oppilasta kohtaan. Opettaja oli selvittänyt tilannetta oppilaan kanssa toisessa tilassa ja käynyt läpi sitä, mitä merkityksiä leijonavaakunalla voi olla. Opettaja ei ollut kieltänyt korun käyttöä. Tapauksesta on lähetetty samana päivänä selvitys oppilaan huoltajalle,” Pohjolainen kirjoitti.

– Kyseinen opettaja ei ole kieltänyt korun käyttöä, mutta hän ei ole sitä siinä Wilma-viestissä osannut ilmaista. Se liittyy enemmän siihen häiriökäyttäytymiseen tämä juttu, kuten siinä blogissa lukee.

Miten leijonavaakuna liittyi häiriökäyttäytymiseen? Oliko jotain rasistiseksi tulkittua häiriökäyttäytymistä?

– Oppilaan käyttäytyminen ei ole ollut rasistista, ihan muuta. Se leijonavaakuna on vaan tullut siinä tapahtumien tuoksinassa esille, Pohjolainen selventää IS:lle.

Koru ei siis suoraan liittynyt häiriökäyttäytymiseen?

– Kyllä se siinä tilanteessa tuli esille, mutta siinä ei ole ollut mitään rasistista.

Pohjolainen huomauttaa, ettei hän yksittäisen oppilaan asioista voi kertoa kovin tarkasti.

Pohjolainen korostaa, että opettaja vastaa oman opetusryhmänsä turvallisuudesta ja että kaupungin kouluissa puututaan kiusaamiseen ja epäasialliseen käytökseen, kuten opettaja tässä tilanteessa teki.

IS ei tavoittanut leijonakorua pitäneen lapsen äitiä kommentoimaan tapausta.

– Iltasanomat / Valtteri Varpela

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi