Olet tässä:  / Koulukiusaaminen / Lapsen ja nuoren masennus / Uutiset 2016 / (8.1.2016) Opettaja sai tarttua oppilasta rinnuksista

(8.1.2016) Opettaja sai tarttua oppilasta rinnuksista

lakikirja

Hovikoikeuden ratkaisu voi painaa, kun opettajien oikeutta voimankäyttöön arvioidaan tulevaisuudessa.

Vaasan hovioikeus katsoo, ettei peruskoulun opettaja syyllistynyt rikoksiin tarttuessaan 12-vuotiasta oppilasta rinnuksista. Päätöksellä on merkitystä, kun jatkossa arvioidaan opettajien oikeutta käyttää voimakeinoja.

Oikeusjuttu sai alkunsa syksyllä 2010 Keski-Pohjanmaalla. Poika oli juossut käsityöluokassa perässään toinen poika viila kädessään. Edellä juossut oli ensin härnännyt perässään tulevaa, ja hänen tiedettiin aiemminkin kiusanneen tätä.

Opettaja pysäytti edellä juoksevan pojan tarttumalla tätä yhdellä kädellä rinnuksista. Kertomansa mukaan hän piti poikaa kiinni 20–30 sekuntia puhutellen molempia.

Pysäytetyn ja toisen todistajana kuullun koululaisen mukaan opettaja huusi ja nosti pojan höyläpenkille selälleen. Opettaja kiisti tämän, mutta myönsi, että hänen otteessaan rimpuilleen pojan alavartalo saattoi osua höyläpenkkiin.

Pojalle aiheutui lyhytaikaista kipua selkään.

Syyttäjä haki opettajalle käräjäoikeudesta tuomiota pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Käräjäoikeus katsoi, että kysymyksessä voisi olla lievä pahoinpitely, mutta opettaja oli toiminut kokonaisuutena arvioiden tilanteen edellyttämällä tavalla pysäyttäessään oppilaan ja pitäessään tätä kiinni vahinkojen välttämiseksi.

Poika huoltajineen valitti tuomiosta. Hovioikeus ei antanut ensin valituslupaa, mutta korkein oikeus määräsi sen käsittelemään asian uudestaan.

Vaasan hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että opettajan ei näytetty oikeudessa tehneen tahallaan väkivaltaa tai rikkoneen virkatoiminnassa noudatettavia säännöksiä kohdalleen osuneessa yllättävässä ja nopeasti edenneessä tilanteessa. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

– Ilkka.fi / Henripekka Kallio

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi