
(19.11.2015) Lasten ketjuviestit entistä julmempia – kehotetaan jopa itsemurhaan
Koulut ja vanhemmat ovat taas uuden haasteen edessä, kun ketjukirjeet ovat luoneet nahkansa esimerkiksi pikaviestinpalvelu WhatsAppissa. Vaatii hyvää itsetuntoa olla piittaamatta sosiaalisen viestinnän paineista.
Lähetä tämä eteenpäin viidelle kaverillesi tai sinun käy huonosti.
Jos et vastaa tähän viestiin niin kukaan ei rakasta sinua koskaan.
Tässä muutama esimerkki ketjuviesteistä, joita jo alakoululaiset lähettelevät toisilleen etenkin pikaviestinpalvelu WhatsAppissa. Tyypillistä niille on uhata epäonnella, hylkäämisellä tai vaaralla, jos vastaanottaja ei laita viestiä eteenpäin.
– Ketjuviestit ovat tyypillisesti tyttöjen asia, pojat keskittyvät pelaamiseen. Mutta nettipelaamisessakin esiintyy kiusaamista, sanoo mediakasvatuksen professori Sirkku Kotilainen pelaavan pojan äitinä.
Netti luo lasten elämään ulottuvuuden, josta vanhemmilla ei ole kokemusta. Lasten kokemukset saattavat tuntua vierailta. Viestien sävy on kuitenkin nettiaikana muuttunut uhkaavammaksi.
– Vanhempien tulisi kuunnella myös tätä maailmaa, Tampereen yliopistossa työskentelevä Kotilainen kehottaa.
Leila Ali käy yhdeksättä luokkaa Tampereen Hervannassa. Hänelle ketjuviestit ovat tulleet tutuiksi eri muodoissaan.
– Jotkut ovat hauskoja, jotkut ovat tosi ilkeitä. Kehotetaan jopa että tapa itsesi.
Mediakasvatuksen professori Sirkku Kotilainen Tampereen yliopistosta korostaa itsetunnon merkitystä sosiaalisen median paineissa.
– Kiusaaminen on mahdollista viestien kautta. Koululaisella itsetunto ei vielä ole kasvanut täyteen mittaan, joten paineet voivat olla kovat.
Paineita jo alakoululaisilla
WhatsApp on ladattu monen lapsen älypuhelimeen huolimatta siitä, että sovelluksen ikäraja on 16-vuotta. Sovellus on suosittu kanava myös ketjuviesteissä. Leila Alin kokemusten mukaan ketjuviestejä lähettävät etenkin 9-12-vuotiaat.
– Juuri nuoremmat suhtautuvat ketjuviesteihin vakavammin. Meidän iässä niistä ei enää niin välitetä, sanoo 15-vuotias Ali.
Tutkija Hanna Willman-Iivarinen Tampereen yliopistosta on kolmen lapsen äiti, jolle ketjuviestit ovat tuttu ilmiö.
– Onneksi tyttäreni ovat suhtautuneet ketjuviesteihin järkevästi. Olemme yhdessä pohtineet niitä. Ratkaisuna on se, että niitä ei lähetetä eteenpäin.
Sirkku Kotilainen muistuttaa, että lasten elämä voi olla joskus huolehtivallekin vanhemmalle yllättävä.
– En kuitenkaan halua syyllistää aikuisia, mikäli he eivät ole puuttuneet asiaan. Voihan olla niin, että lapset eivät edes näytä näitä viestejä vanhemmilleen.
Kaikki eivät kuitenkaan kerro vanhemmilleen viesteistä. Kouluissakaan asiaan ei välttämättä puututa.
– En ole huomannut, että niitä olisi otettu puheeksi, sanoo Ali.
Leila Ali on itse keskustellut viesteistä kotona. Häntä viestit eivät ahdista, ja hän neuvoo muitakin olemaan välittämättä niistä. Alin mukaan ei kannata pelätä seuraamuksia, vaikka ketjun katkaiseekin.
YLE.fi / Mauri Tikkamäki
KIRJOITA KOMMENTTI: