Olet tässä:  / Koulukiusaaminen / Lapsen ja nuoren masennus / Uutiset 2015 / (10.2.2015) Karu syyte kertoo miten Vilja Eerikan hätää ei huomattu

(10.2.2015) Karu syyte kertoo miten Vilja Eerikan hätää ei huomattu

vilja-syyte

Syyttäjä Tuire Tamminiemen kirjoittama 40-sivuinen syyte on karua luettavaa siitä, miten virkamiehet kohtelivat kahdeksanvuotiasta Vilja Eerikaa. Syyte tuli julki Helsingin käräjäoikeudessa tänään.

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi käsittely, jossa 11 virkamiestä – sosiaalityöntekijöitä, terveydenhoitajia ja lääkäreitä – on syytteessä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyttäjän käsityksen mukaan Vilja Eerikan tapaukseen ei puututtu niin kuin olisi pitänyt.

Kaikki syytetyt olivat tavanneet lapsen vähintään kerran.

Vilja Eerika murhattiin kotonaan äitienpäivänä 2012. Isä Touko Tarkki ja äitipuoli Sirpa Laamanen on tuomittu teosta elinkautiseen vankeuteen.

MTV Uutiset kokosi syytteen perusteella tapahtumat, joissa syytetyt olisivat voineet auttaa tyttöä. Käräjäoikeus päättää aikanaan oliko kyse rikoksista.

Huostaanotto 2010

Vilja Eerika otettiin kiireellisesti huostaan 30.6.2010 kolmeksikymmeneksi päiväksi. Jo tuolloin oli tietysti keskusteltu perheen kanssa. Sosiaalityöntekijä kuitenkin päätti heinäkuussa, ettei sijoitusta jatketa, vaikka tietoon tuli ettei Touko Tarkin kertomat seikat perheen muuttamisesta uuteen asuntoon ja naisystävän nelosraskaudesta pidä paikkansa.

Asia oli myös sosiaalityöntekijän esimiehen tiedossa.

Vilja Eerikan äiti esitti sosiaalityöntekijälle huolensa useaan kertaan – 21.4.2011, 21.5.2011 ja 24.5.2011 – siitä, onko isän naisystävä turvallinen hoitaja lapselle.

Kouluun syksyllä 2011

Kouluterveydenhoitaja huomasi 10.8.2011 mustelman Vilja Eerikan vasemmassa poskessa. Lapsi ei osannut kertoa, mistä jälki on syntynyt. Vastaanottotilanteessa mukana ollut isä kertoi mustelman tulleen jalkapallon osumasta.

Kouluterveydenhoitaja huomasi mustelman ja naarmuja kasvoissa 24.8.2011. Lapsi ei tiennyt mustelman alkuperää, eikä isäkään tiennyt siitä. Tapauksissa olisi pitänyt epäillä pahoinpitelyä.

Sosiaalityöntekijä sai 2.9.2011 lastensuojeluilmoituksen, joka koski tapaamispaikka Sahramin ohjaajan ja lapsen äidin havaintoja tukistamisjäljistä ja mustelmasta Vilja Eerikan kasvoissa sekä yli kolmen kilometrin pituisen koulumatkan kävelyttämisestä rangaistuskeinona.

Sosiaalityöntekijä kuuli vain isää Touko Tarkkia, ei lainkaan lasta. Sosiaalityöntekijä hyväksyi isän selityksen lapsen huonosta syömisestä hiusten lähdön syynä sekä sen, että mustelman aiheutti vahinko pallopelissä.

Sosiaalityöntekijä uskoi myös isän selityksen siitä, että lapsi aiheuttaa itselleen tapaturmia, vaikka isä oli kyseiseen ajankohtaan jäänyt usean kerran kiinni perättömistä puheistaan sosiaaliviranomaiselle.

Lääkäriin

Koululääkäri totesi 12.9.2011 lapsella hiusten ohentumista. Lääkäri ei tunnistanut pahoinpitelyepäilyä, vaikka Vilja Eerikalla oli todettu mustelma kasvoissa kahdesti terveydenhoitajan vastaanotolla 10.8.2011 ja 24.8.2011. Hiustenlähtö ei sopinut lapsen liikunnalliseen kehitysvaiheeseen.

23.10.2011 sosiaalityöntekijä sai tietoonsa Vilja Eerika Tarkista tehdyn lastensuojeluilmoituksen, joka koski naapurin havaintoja lapsen juoksuttamisesta pitkiä aikoja toistuvasti ympäri kerrostalon piha-aluetta. Taas oli havaittu mustelma kasvoissa.

Koululääkäri totesi vastaanotollaan 24.10.2011 vasemmassa poskessa mustelman ja raapimisjälkiä. Lapsi ei osannut kertoa, mistä jäljet olivat syntyneet. Vastaanottotilanteessa mukana ollut isän naisystävä kertoi lapsen kaatuneen lelulaatikkoon.

Lisää mustelmia

Terveydenhoitaja totesi 31.10.2011 Vilja Eerikan vasemmassa poskessa tuoreen mustelman ja poskissa ja kaulalla raapimisjälkeä. Kysyttäessä lapsi ei osannut kertoa, mistä jäljet olivat syntyneet. Lapsi tapasi myös terveyskeskuslääkärin, joka ei epäillyt pahoinpitelyä.

Lasten erikoislääkäri totesi 4.11.2011 vastaanotolla Vilja Eerika Tarkin vasemmassa poskessa mustelman ja poskissa ja kaulalla raapimisjälkiä sekä sukuelinten alueella punoitusta ja pakararaossa reilua ärtynyttä punoitusta. Kysyttäessä lapsi ei osannut kertoa, mistä mustelma ja raapimisjäljet olivat syntyneet.

Vastaanotolla mukana ollut isä kertoi lapsen itse vahingoittaneen itseään. Lisäksi isä kertoi lapsen oireilusta mm. lapsen raivokohtauksista, ongelmista ruokailussa kotona ja kastelusta ja tuhrimisesta, jota saattoi tapahtua useita kertoja päivässä.

Psykiatrin arvio

Lasten psykiatri teki 4.11.2011 Vilja Eerikalle lastenpsykiatrisen arvion. Lapsi kertoi yöllisistä peloista ja siitä miten joitakin vaikeita asioita ei saa mielestään. Lisäksi lapsi oli kieltänyt vahingoittaneensa itseään. Psykiatri ei tunnistanut kaltoinkohtelua.

Sosiaalityöntekijä sai 8.11.2011 puhelun Vilja Eerika Tarkin koulukuraattorilta. Kuraattori on kertonut lapsen myöhästyvän joka aamu jopa tunnin koulusta ja että lapsella on edelleen mustelma poskessa.

Sosiaalityöntekijä tapasi isän ja uskoi häntä.

Sosiaalityöntekijä sai 28.11.2011 tiedon lastensuojeluilmoituksesta, joka koski edelleen naapurin havaintoja itkuisen lapsen juoksuttamisesta äitipuolen huutaessa rumasti. Naapuri kertoi myös, että lapsi käy aamuvarhaisella ulostamassa asuintalon roskakatoksessa.

Sijoitus perhetukikeskukseen

24.11.2011 alkaen lapsi sijoitettiin perhetukikeskus Meripihkaan neljäksi kuukaudeksi, jolloin oireet katosivat. Maaliskuussa 2012 Vilja Eerika halusi jäädä pidemmäksi aikaa, mutta isä vaati kotiuttamista.

Syyttäjän mukaan sosiaalityöntekijä laiminlöi keväällä velvollisuutensa kiireellisen sijoituksen valmistelusta, koska lapsi joutuisi palaamaan ennallaan pysyneisiin epäselviin kasvuolosuhteisiin.

Vilja Eerikaa tukikeskusaikana hoitaneen lastenpsykiatrian lääkärin olisi myös pitänyt havaita oireiden katoaminen ja tunnistaa pahoinpitelyepäilyt.

Vilja Eerika kotiutettiin 23.3.2012.

Oireet palaavat

Lastenpsykiatrian lääkäriin otettiin yhteyttä 19.4.2012 perheneuvolasta ja hänelle kerrottiin oireiden palanneen kotiuttamisen jälkeen.

Koululääkäri totesi vastaanotollaan 23.4.2012 Vilja Eerikalla mustelman oikeassa poskessa ja muutamia pieniä mustelmia rinnan alueella sekä yksi isompi mustelma lapaluun kohdalla

24.4.2012 koulun rehtori ilmoitti mustelmista ja siitä, että tyttö on kotiuttamisen jälkeen ilottomampi, väsyneempi ja että hänellä on pieniä mustelmia sekä naarmuja ympäri kehoa. Lapsen koulukirjat, reppu ja vaatteet ovat saksilla leikeltyjä.

Viimeinen viikonloppu

tarkki_laamanen

11.5.2012 koulukuraattori teki lastensuojeluilmoituksen, joka koski lapsella vatsassa havaittua isoa mustelmaa ja lapsen huonovointisuutta. Lisäksi ilmoituksessa on kerrottu, että lapsi myöhästelee jälleen koulusta ja kaikki kirjat on silputtu.

Sosiaalityöntekijä kutsui isän Touko Tarkin toimistolle perjantaina 11.5.2012 ja hyväksyi isän selityksen lapsen mustelmista. Lasta ei kuultu lainkaan. Työntekijä jäi odottamaan Touko Tarkin kertoman perheneuvolakäynnin kuulumisia seuraavalla viikolla.

Vilja Eerika Tarkki kuitenkin murhattiin viikonloppuna 13.5.2012. Hän tukehtui hitaasti Touko Tarkin ja äitipuolensa Sirpa Laamasen käärimän pressun sisään.

Lähde: MTV3 / Jarkko Sipilä

Heitä syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta

Syytteen ovat saaneet:

 • BLOMBERG PENTTI, Johtava sosiaalityöntekijä
 • HAGFORS MARJATTA, kouluterveydenhoitaja
 • JÄLKÖ ULLA, terveydenhoitaja
 • KERONEN MARE, lastenlääkäri
 • KESSELI LILJA, lääkäri
 • KNEPPERS KAARINA EVA, lääkäri
 • MIETTINEN RAIJA, sosiaalityöntekijä
 • PIITULAINEN JUKKA, lastensuojelun sosiaalityöntekijä
 • PYYSKÄNEN ANNE-MARJA, koululääkäri
 • THAPA LINDA, lastensuojelun sosiaalityöntekijä
 • TORNIAINEN SIRKKA-LIISA, lastenpsykiatri

2 kommenttia

 • Tarja

  / Vastaa

  Lastensuojelun työntekijä oli Eerikan isän sukulainen. Äidin pelastusyritykset jätettiin omaan aevoonsa vaikka lapsi oli itsekertonut äidille asioita. Lastensuojelu suomessa perustuu joko turhiin huostiin tai tunnereaktioihin.

 • Sointu Harju

  / Vastaa

  Lastensuojelun epäkohtiin puututtava ajoissa ennen, kuin on liian myöhäistä !

  Kentälle kaivataan ehdottomasti rehellisiä lastensuojelun ammattilaisia epäpätevien ja epärehellisten tilalle.

  Surullinen ennakkotapaus Vilja Eerika ei valitettavasti ole ainut tapaus
  tässä meidän maassamme, missä lastensuojelun työntekijät toimivat
  täysin tietoisesti vastoin Lapsen Etua. Herääkin kysymys: Miksi äidin huolta ja hätää ei otettu vastaan ajoissa ja millaista tukea hän nyt saa ? Onko hänetkin jätetty aivan yksin suuren surun keskelle..

  Lasta ja hänen mielipidettään on kuultava myös itse päätöksenteossa (huomioiden lapsen iän ja kehitystason mukaisesti).

  Valitettavasti tämä ei toteudu useinkaan itse käytännön tasolla.

  Erittäin paheksuttavaa onkin sosiaalitoimen yhteistyö eritoten ”kriminaalien” kanssa,. Tällä tavoin he saavat aikaan useita pakkohuostaanottoja joita ei muuten tulisi, jos perhe saisi tarvitsemaansa apua ja tukea esim. lapsensa koulukiusaamiseen varhaisessa vaiheessa.

  Kuten surullisessa Vilja Eerikan tilanteessa, sosiaalitoimi ei ottanut vastaan lastensuojeluilmoituksia omalta äidiltä, eikä muilta tahoilta. Lisäksi kotikäyntejä ei tehty lastensuojeluilmoitusten perusteella: Totuus asiassa on järkyttävä laiminlyönti lasta kohtaan !

  Oma kokemus osoittaa, että sosiaalitoimen nk. ”aktisivujen” kirjailut ovat todella järkyttävää kirjailua ”äärimmäistä ja tietoista” valehtelua lapsen ja kasvattajan päälle” näillä teoilla he leimaavat koko perheen.

  Lastensuojelun ammattilaisten epäasiallisesta Lasten Edun vastaisesta toiminnasta/ kaltoinkohtelusta kannattaa tehdä välittömästi Valviralle muistutus.
  .
  Loppukommenttina edelliseen kritiikkiini totean lisäksi seuraavaa: Tätä ei voi yleistää sillä rehellisiä ja aivan ihania lastensuojelun työntekijöitä on toki tässä maassa: heillä on Suuri Sydän ja he ansaitsevat Ruusut !

  Perhehoitoliitto tekee hyvää työtä sen eteen ettei laitossijoituksia enää tarvittaisi, kuin äärimmäisissä tapauksissa.

  Tällaisin ajatuksin

  Sointu Harju
  Lasten ja nuorten erityisohjaaja

  ”Kokemusta on useiden vuosien ajalta!”
  Perusopetus,fi/ Aaapeen video koulukiusatun tytön tarina äidin kertomana: antaa lisätietoutta ko. asiaan

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi