Olet tässä:  / Ammatillinen koulutus / Koulukiusaaminen / Lukio / Peruskoulu / Uutiset 2016 / Videoita / (18.1.2016) Oppitunteja kuvataan suorana nettiin

(18.1.2016) Oppitunteja kuvataan suorana nettiin

Kun nuoret julkaisevat videokuvaa suoraan nettiin koulun oppitunnilta, he syyllistyvät laittomuuksiin. Opettajat ovat uudesta Periscope-ilmiöstä hämmentyneitä.

periscope

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n työmarkkinalakimies Sanna Haanpää on saanut opettajilta useita yhteydenottoja siitä, että oppitunnista on yllättäen löytynyt suoraa videota Periscope-sovelluksessa.

Asiasta joulukuussa uutisoineen Ilta-Sanomien mukaan yhteydenottoja oli jo tuolloin tullut useita. Lauantaina Yle kertoi, että yhteydenottoja on tullut eritoten yläkouluista eri puolilta Suomea.

Videoklippi oppitunnilta on yhtäkkiä ollut kaikkien nähtävänä netissä, ja muiden joukossa opettaja on vasta jälkikäteen kuullut siitä.

– Meille on tullut hämmentyneiltä opettajilta yhteydenottoja ja kysymyksiä siitä, mitä asialle voi tehdä. On herättänyt hämmennystä, että oppitunnin tilanne on ollut kaikkien tietämättä netissä, Haanpää kertoo Iltalehdelle.

Laitonta julkaista

Periscope on Twitterin omistama sovellus, jolla voi tehdä ja jakaa suoraa videolähetystä. Kännykällä kuvattavaa lähetystä voi katsoa kuka tahansa ympäri maailmaa. Tallenne säilyy netissä 24 tuntia, ja sen voi kopioida sieltä talteen.

– Vähän tylsiähän videopätkät oppitunneilta ovat, sillä mitään ihmeellistä ei ole videoissa tapahtunut. Opetus on julkista ja sitä voi tulla paikan päälle seuraamaan, mutta oppitunnin välittäminen suoraan nettiin on eri asia.

 

Haanpään mukaan on laitonta julkaista video suoraan nettiin kysymättä lupaa henkilöiltä, jotka siinä esiintyvät.

Yleinen periaate kouluissa on se, että peruskouluikäisten vanhemmilta pyydetään suostumus oppilaiden kuvien käyttöön julkaisuissa ja netissä.

Haanpää korostaa, että kuvien tai videon julkaiseminen katsotaan laissa henkilötietojen luovuttamiseksi, joka edellyttää asianomaisten suostumusta. Tekijänoikeuksien näkökulmasta taas oppitunti on opettajan teos, jota ei saa jakaa ilman lupaa.

Rikosoikeudellinen vastuu alkaa kuitenkin vasta 15-vuotiaana.

– Jälkeen päin tähän voi puuttua oikeudellisesti, mutta vahinko on siinä vaiheessa jo tapahtunut. Monesti oppilaat eivät ole edes tulleet ajatelleeksi oppitunnin jakamisen seurauksia, Haanpää toteaa.

Älypuhelimet kieltoon

Lallin Koulun entinen rehtori Juha Kraapo Säkylästä uskoo, että uudet some-sovellukset muuttavat vielä koululainsäädäntöä perustavanlaatuisesti.

– Periscope on varmasti vielä riesa kouluissa. Veikkaukseni on, että Periscope ja muut vastaavat sovellukset johtavat vielä koululainsäädännön muutoksiin. Älypuhelinten kieltäminen kouluissa on pian ainoa vaihtoehto, jolla kyseinen riesa voidaan estää, Kraapo kommentoi.

Perusopetuslain mukaan opettaja voi kieltää opetusta häiritsevän toiminnan. Hän voi takavarikoida älypuhelimia lopputunniksi tai -päiväksi, jos niiden käytöstä aiheutuu häiriötä tunneilla.

– Yhtään Periscope-tapausta meillä ei tullut julki, mutta muista sovelluksista on ollut riesaa. Lallin Koulussa on ollut joitain tapauksia, joissa opettajaa on kuvattu salaa. Siihen on esimerkiksi lisätty kuvankäsittelyssä joitain yksityiskohtia, joilla kuvasta on tullut loukkaava. Sitä on sitten jaettu WhatsAppissa kavereille, kertoo Kraapo, joka siirtyi vuodenvaihteessa rehtorin virasta Säkylän kunnan sivistysosaston hallintopäälliköksi.

Hän sanoo, että tällaiseen toimintaan on puututtu heti ankarasti.

– Toki suurin osa tällaisesta jää paljastumatta.

Uhka julkisuudesta

Haanpään mukaan monissa kouluissa on nyt alettu kertoa ennaltaehkäisevästi Periscopesta. Hän kertoo, että opettajat ovat erityisesti pohtineet sitä, miten uhka kuvatuksi tulemisesta vaikuttaa oppilaiden käyttäytymiseen tunnilla.

– Nuorten mielestä ei välttämättä ole kivaa, että yhteinen pohtiminen tunnilla on netissä kaikkien katsottavana. Tunnin ilmapiirin pitäisi olla luottamuksellinen: siellä pitäisi voida keskustella ilman, että on 24/7-periaatteella kameran seurattavana.

– Oppimisen lähtökohta ei ole se, että pitää miettiä, voiko kaikki mennä nettiin.

Vähän käyttäjiä

MLL:n mediakasvatuksen kehittäjä, erityissuunnittelija Satu Valkonen toppuuttelee opettajien huolta.

– Periscopen käyttäjiä on vielä kohtuullisen vähän Suomessa, mutta vanhemmilla ja opettajilla vaikuttaa olevan siitä jo suuri huoli. Aina kun tulee uusi palvelu, mietitään pahimpia skenaarioita, Valkonen toteaa.

Valkonen kehottaa opettajia keskustelemaan yhteisistä some-säännöistä oppilaiden kanssa ja huomioimaan heidän verkkokokemuksiaan.

– Videoklippien ja kuvien jakaminen on nuorille tärkeää, he kokevat sen pääpuolisin positiiviseksi asiaksi. Mutta oman perheen kannustava palaute osaamisesta on tärkeää – ei saa tapahtua niin, että vain ulkonäöllä sekä klikkauksilla ja tykkäyksillä on merkitystä.

Useimpien some-sovelluksien käyttöehdoissa ikäraja on 13 vuotta.

– Ikärajat eivät ole lakiin perustuvia. Sosiaalisen median palveluita käyttävät paljon nuoremmat kuin palvelun tuottajan ohjeelliset ikärajat määrittelevät. Vastuu on vanhemmilla, ja heidän kannattaa seurata lastensa median käyttöä, Valkonen sanoo.

– Iltalehti / Tiina Saari

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi