Olet tässä:  / Koulukiusaaminen / Lapsen ja nuoren masennus / Peruskoulu / Uutiset 2015 / (26.9.2015) Opettaja väänsi koulutytön ”vartijaotteeseen”

(26.9.2015) Opettaja väänsi koulutytön ”vartijaotteeseen”

riita2

Helsingin kihlakunnansyyttäjä vaati opettajalle rangaistusta lievästä pahoinpitelystä. Nuori uhri ja hänen isänsä ajoivat ankarampaa eli pahoinpitelysyytettä käräjillä. Perheen syyte tuli hyväksytyksi, mikä on oikeudenkäytössä varsin epätavallista.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miesopettajan 60 päiväsakkoon. Sakkojen kokonaismäärä on 1 140 euroa.

Rangaistus luettiin pahoinpitelystä.

Oikeus otti rangaistusta mitatessaan huomioon sen, että 34-vuotias syytetty oli teon vuoksi kaksi viikkoa hyllytettynä virastaan sekä sen, ettei koulu ole tapauksen vuoksi uusinut hänen määräaikaista työsuhdettaan.

 

Uhrilleen tuomitun tulee maksaa 300 euron kärsimyskorvaus.

Käräjäoikeuden tuomio ei vielä ole lainvoimainen. Osapuolet voivat valittaa hovioikeuteen.

Poika väitti tönäisseen

Kiistelty tapaus sattui helsinkiläisen yläasteen seitsemännen luokan oppitunnilla keväällä 2014. Koululla oli hetkeä ennen pidetty seitsemäsluokkalaisten infotilaisuus. Oppilaat palasivat luokkaan, mutta nahistellen.

Eräs poika valitti opettajalle 14-vuotiaan tytön tönäisseen häntä. Tytön mukaan pojan väite ei pitänyt paikkaansa. Päinvastoin poika oli töninyt häntä.

Opettaja uskoi silti enemmän poikaa ja kysyi tytöltä, miksi hän oli tönäissyt poikaa.

Kertomansa mukaan tyttöä tilanne harmitti siinä määrin, että hän puolestaan nyt tönäisi poikaa.

Syntyneessä tilanteessa opettaja katsoi, että tytön tulee poistua luokasta. Kertomansa mukaan hän kahdesti kehotti tyttöä poistumaan.

Tyttö ei kuitenkaan totellut. Hän koki, ettei ollut tehnyt mitään väärää ja meni istumaan pulpettiinsa luokan takariviin.

Potku reiteen

Opettaja ei jäänyt toimettomaksi. Hän halusi poistaa tytön. Hän meni luokan takaosaan ja tytön mukaan otti yllättäen tätä takaapäin ranteesta kiinni ja väänsi käden selän taakse. Sitten hän nosti tytön ylös ja lähti viemään tätä ovelle.

Tyttö rimpuili vastaan ja kirkui pyytäen päästämään irti, ja niin huusi tytön mukaan myös opettaja. (Puoli koulua tuli tietoiseksi asiasta, sillä möykkä kuului muihinkin luokkiin.)

Tytön mukaan opettaja heitti hänet maahan. Rytäkässä tyttö iski päänsä pulpettiin.

Tytön mukaan raivoisa opettaja potkaisi häntä vielä reiteen.

Tilanne päättyi toisen tytön tullessa väliin ja kohta paikalle tuli myös toinen opettaja.

Erityisiä fyysisiä vammoja tytölle ei syntynyt. Sitä vastoin hän isänsä mukaan pelkää edelleen kyseistä opettajaa eikä voinut käydä tämän tunneilla.

Ollut joskus vartijana

Oikeudessa opettaja kiisti pahoinpitelyn. Hän oli turvautunut voimakeinoihin -ei väkivaltaan tilanteessa jossa hänen piti poistaa oppilas luokasta. Voimakeinon käytön taustalla oli se, että kyseinen tyttö oli häirinnyt poikaa, luokkaa ja yleistä rauhaa.

Opettaja kertoi työskennelleensä joskus aiemmin vartijana. Opettaja kertoi ottaneensa tytön ”vartijaotteeseen”, joka tarkoittaa että hän sitoi tämän molemmat kädet selän taakse.

Valitettavasti ote ei opettajan mukaan ollut oikeaoppinen, sillä kuljetuksen aikana tyttö raivosi, potki ja huusi. Opettaja irrotti mielestään huonon otteen, jolloin tyttö putosi lattialle.

Tytön väittämän potkun opettaja kiisti. Hän myönsi työntäneensä tyttöä jalallaan ”ehkä 20 senttiä”, jotta tämä ymmärtäisi liikkua kun on maassa.

– Iltalehti / Petri Elonheimo

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi