
(24.3.2015) Tyttöjen välinen ystävyys on raakaa vallankäyttöä, joka voi jatkua aikuisiälläkin
Tyttöjen toisilleen tekemä kiusa on ilmeitä ja eleitä käyttämällä yhden jättämistä pois porukasta. Niin sanonut kolmen tytön koplat on ladattu ryhmädynamiikalla, joka voi olla pahimmillaan armoton.
Tyttöjen välisessä ryhmädynamiikassa pohja rakentuu MLL:n kouluttaja Aikku Eskelisen mukaan vahvimman persoonan ympärille.
– Ryhmän pomon tunnistaa yleensä hyvin äkkiä ja porukka muodostuu hänen luonteen laadun ympärille. Hän määrittelee myös muiden roolin. Tytöillä on laumanjohtaja, ja muilta ryhmän jäseniltä vaatii paljon rohkeutta olla hänen kanssaan eri mieltä.
Eskelinen on tehnyt paljon kenttätyötä yläkouluikäisten keskuudessa, järjestämällä muun muassa Tyttöjen vinttiä.
– Tympeintä on huomata näennäisesti välinpitämätön julmuus, jolla arvostellaan ulkonäkö ja vaatteet. Kaksi tyttöä jättää kolmannen ulkopuolelle halventavilla ilmeillä ja ylimielisyydellä.
Kehittymätön moraalikäsitys on MLL:n kouluttaja Aikku Eskelisen mielestä tyttökolmikoiden ongelma. Tytöt ovat halutessaan taitavia tekemään yhden näkymättömäksi.
– Se on äärettömän konfliktiherkkää ja kolmen koplan hajoittavin tekijä on yleensä kateus. Pulautetaan se yks pois porukasta, yhden ihmisen päätöksellä.
Inhottavista tytöistä voi kasvaa valtaa väärin käyttäviä naisia
Ulkonäköön kohdistuva arvostelu on tyttöjen keino käyttää valtaa. Eskelisellä on kokemusta jo nuorten tyttöjen keinoista olla verbaalisesti toiselleen häijyjä.
– Yhdessä tapauksessa alakoulussa tyttöporukan johtaja laittoi kaverinsa riviin ja arvioi heidän rinnat. Joka ei täytä asetettuja kriteereitä, on hirmuisessa paineessa ja siitä selviämiseen vaikuttaa psyykkinen kestävyys, luonteenlaatu ja itsetunto, sanoo Aikku Eskelinen.
Porukasta sivuun jätetty voi löytää hyvinkin helposti uusia kavereita tai sitten hän vetäytyy. Ryhmän valtaa käyttävä johtaja saa ympärilleen uusia lakeijoita.
– Hänellä on hovi, johon otetaan uusi narri. Jos hän ei pysty kasvamaan pois tästä roolistaan, on hän aikuisena ihan samanlainen, ja siitä seuraa aikuisena todella raakaa vallan käyttöä. En pysty vieläkään käsittämään, että mikä meitä tässä asiassa säätelee, ihmettelee Aikku Eskelinen.
Vanhemmat toivovat pelko sydämessä, että kaverisuhteet sujuisivat
Nettien keskustelupalstat ovat täynnä huolestuneiden vanhempien keskusteluja aiheesta. Osa aikuisista voi olla jopa tyytyväinen sanavalmiista lapsestaan.
– Ajatellaan helposti, että tuo meidän tytär se ei jää jalkoihin ja joudu tallottavaksi. Ei osata tai haluta tietää, että juuri oma tytär voi olla kiusaaja. Moni huolestuu helposti, jos oma tyttö on pulautettu pois.
Aikuisen tehtävä on MLL:n kouluttaja Aikku Eskelisen mukaan hoidettava lapsen moraalikasvatus.
– Lapsen pitää oppia kunnioittamaan toisia, että ketään ei saa jättää yksin. Lapsilla ei ole ymmärrystä tällaisesta asiasta, ennen kuin siitä kerrotaan.
-YLE Kainuu / Sanna Kähkönen
KIRJOITA KOMMENTTI: