Olet tässä:  / Koulukiusaaminen / Lapsen ja nuoren masennus / Peruskoulu / Uutiset 2016 / (16.11.2016) Äidit tuskastuivat: Kiusatut pojat joutuvat vaihtamaan koulua – rehtori kiistää väitteet

(16.11.2016) Äidit tuskastuivat: Kiusatut pojat joutuvat vaihtamaan koulua – rehtori kiistää väitteet

kiusaaminen2008

Kaksi Haagan peruskoulun ala-asteen oppilasta on joutunut henkisen kiusaamisen kohteeksi, kertovat lasten äidit.

Tällä viikolla tilanne kärjistyi äitien mukaan siihen, että kiusauksen kohteeksi joutuneet pojat vaihtavat koulua. Molemmat pojat saivat tiistaina ilmoituksen uusista koulupaikoista.

Alun perin liikuntapainotteisuuden takia Haagan peruskouluun hakeutuneita poikia on äitien mukaan kiusattu erityisesti koulun välitunneilla ja koulumatkoilla. Äitien mukaan kiusaaminen on ollut jatkuvaa, ja se on kärjistynyt syksyllä.

– Pojat ovat esimerkiksi menneet pelaamaan tietyn korin alle koripalloa, mutta kiusaajat tulevat paikalle ja käskevät menemään helvettiin. Sitten pojat vaihtavat toiselle korille, mutta kiusaajat tulevat perässä.

– Jos toinen pojista on vaikka hammaslääkärissä, niin toista ei jätetä koulussa rauhaan. Häntä painostetaan, piiritetään ja kiusataan, toinen äideistä kertoo esimerkkejä tapauksista.

Toimitus ei julkaise äitien nimiä lasten suojelemiseksi.

Poikia on myös äitien mukaan haukuttu, ja heille on lähetetty ilkeitä viestejä sosiaalisessa mediassa.

– Poikaani on haukuttu neidiksi ja homoksi, äiti jatkaa.

Myös toisen pojan äiti kertoo vastaavista kokemuksista. Hänen mukaansa kiusaamisen ydin on ollut jättää pojat ulkopuolelle muusta porukasta.

Kiusatut pojat ovat olleet tilanteesta peloissaan.

– Olen saanut pojaltani viestin, jossa hän sanoi, että en kestä enää ja hyppään junan alle. Illalla poika on itkenyt, ettei halua enää mennä kouluun, äiti kertoo.

 

Äitien mukaan kiusaajina ovat kaksi samalla luokalla olevaa poikaa.

Äitien mukaan koulu ei ole puuttunut asiaan riittävällä tavalla. Asiasta on keskusteltu luokanopettajan ja rehtorin kanssa. Myös lapset ovat käyneet juttelemassa asiasta.

– Olemme soittaneet rehtorille ja opettajalle niin monta kertaa, että meidän hätä ei ole voinut jäädä huomaamatta.

– Asiaan ei ole kuitenkaan puututtu vaan on sanottu, että puututaan, jos kiusaamista havaitaan.

Äidit pohtivatkin, pitäisikö kiusaamisen kärjistyä esimerkiksi tappeluksi tai turpaanvedoksi, jotta asiaan puututtaisiin.

– Silloin olisi ainakin näkyvä todiste ja helpompi näyttää asia toteen.

Toisaalta äidit epäilevät, onko kiusaaminen voitu painaa villaisella, koska äitien mukaan epäillyillä kiusaajilla on kytköksiä koulun työntekijöihin.

Ihmetystä äideissä herättää myös se, että kiusaamisen kohteet joutuvat vaihtamaan koulua. Asiasta aiotaan tehdä toisen äidin mukaan myös valtuustoponsi, jossa kysytään, miten kiusaamiseen voidaan puuttua ja miksi uhri joutuu vaihtamaan koulua.

Haagan peruskoulun rehtori Matti Koivusalo kommentoi asiaa niukkasanaisesti. Hän ei kommentoi yksittäisten oppilaiden eroamista.

Koivusalon mukaan väite kiusaamisesta on perätön.

– Se on ihan perätöntä. Poikia ei ole kiusattu tai aikanaan me emme ole kertaakaan pystyneet todentamaan yhtään ainutta yksityiskohtaa, jonka mukaan poikia olisi kiusattu. Kaikki väitteet kiusaamisesta perustuvat äitien väitteisiin, Koivusalo kertoo.

Koivusalon mukaan sekään ei pidä paikkaansa, ettei asialle olisi tehty mitään.

– On tehty hartiavoimin töitä vaikka kuinka paljon. Mihinkään sellaiseen ei voi puuttua, mitä ei ole todennettu, hän sanoo.

– Helsingin Uutiset / Riikka Jokinen

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi