Olet tässä:  / Peruskoulu / Uutiset 2017 / Vieraskynä / (11.4.2017) Perusopetuksen alasajo näkyy nyt oppimistulosten heikentymisenä

(11.4.2017) Perusopetuksen alasajo näkyy nyt oppimistulosten heikentymisenä

Oppilaiden väliset erot ovat kasvaneet ja erityisesti poikien oppimistulokset ovat suorastaan romahtaneet.

Mielipide on alunperin julkaista HS:ssa 1.12.2016

VIIMEISIN perusopetusta koskeva kansainvälinen tutkimus osoittaa selkeästi matematiikan ja luonnon­tieteiden oppimistulosten heikentymisen. Viimeistään nyt näiden tulosten tulisi herättää kouluviranomaiset ja päättäjät. On rohjettava kysyä, miten tähän on tultu ja miten tilanteeseen ­pitää puuttua.

Viimeisimpien 25 vuoden kuluessa yli puolet peruskouluista on lakkautettu. Oppilailta kuluu enemmän aikaa koulumatkoihin, mikä vähentää oppimiseen käytettävää aikaa. Koulumatkat vievät aikaa myös liikunnalta ja muilta harrastuksilta. Oppilaiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edellytykset ovat heikentyneet dramaattisesti.

Oppilaiden väliset erot ovat kasvaneet ja erityisesti poikien oppimistulokset ovat suorastaan romahtaneet. Viimeistään nyt on syytä pohtia, millainen koulu ja millainen pedagogiikka tukee kaikkien oppilaiden kehittymistä motivoituneiksi ja aktiiviksi oppijoiksi.

Koulujen ja luokkakokojen kasvaessa oppimisen mahdollisuudet sekä opettajan peda­gogiset käytänteet muuttuvat. Opettajalle jää entistä vähemmän aikaa yksittäiselle oppi­laalle. Tästä kärsivät erityisesti ne oppilaat, joilla on oppimisvaikeuksia ja jotka tulevat riskiolosuhteista.

Hyvä kodin ja koulun yhteistyö vaikuttaa merkittävästi oppimistuloksiin. Koulujen lakkauttaminen on heikentänyt vanhempien mahdollisuuksia osallistua lastensa koulutyöhön.

Tutkimusyhteenvedot ovat osoittaneet, että pienet koulut vähentävät köyhyyden vaiku­tusta oppimistuloksiin. Pienten koulujen huono-osaiset oppilaat pärjäävät huomattavasti paremmin vakiokokeissa kuin suurten koulujen vastaavat oppilaat.

Peruskoulun opetussuunnitelmauudistus on vaativa ponnistus erityisesti opettajille, mutta ilman opettajien omiin tarpeisiin perustuvaa täydennys­koulusta se ei onnistu. Elävää opetussuunnitelmaa ovat rakentamassa myös oppilaat, oppilaiden vanhemmat ja koko yhteisö aina elinkeinoelämää myöten.

Eira Korpinen, professori emerita
Jyväskylä

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi