Olet tässä:  / Ammatillinen koulutus / Arkisto 2013 / Koulujen lakkautus / Ulkomaat / (19.7.2013) Maailman vaikeimmat kielet listattu: katso miten suomi sijoittuu

(19.7.2013) Maailman vaikeimmat kielet listattu: katso miten suomi sijoittuu

punavari

Vaikeimpien kielten oppiminen vie monta kertaa enemmän aikaa kuin helpoimpien, mutta onnistuu silti, vakuuttaa Yhdysvaltain ulkoministeriön kielitoimisto.

Kielten harrastajat ovat vuosien varrella laatineet lukuisia listoja maailman vaikeimmista ja helpoimmista kielistä.

Yhden arvovaltaisimmista listauksista on tehnyt Yhdysvaltain ulkoministeriön virkamiesten kielikoulutuksesta vastaava Foreign Service Institute (FSI).

FSI:n listaus perustuu arvioon siitä, kuinka monta viikkoa opiskelija tarvitsee aktiivista työaikaa saavuttaakseen kirjallisen ja suullisen kielitaidon, joka riittää työskentelyyn kyseisellä kielellä.

Listauksen perustana ovat äidinkielenään englantia puhuvat kielenoppijat. Listalla ovat maailman eniten puhutut kielet.

Vaikeimpien kielten oppiminen vaatii FSI:n mukaan vähintään 88 viikkoa eli 2 200 työtuntia. Näitä kieliä ovat arabia, japani, korea sekä kantonin- ja mandariinikiina.

Outojen kirjoitusmerkkien omaksuminen hankalaa

Kiinan murteissa suuri ongelma on se, että kirjoitettu teksti ei anna mitään tukea lausumiselle, koska kieliä kirjoitetaan kuvamerkein.

Esimerkiksi kantoninkiinassa arvioidaan olevan 20 000 erilaista ns. hanzi-merkkiä, jotka periaatteessa pitää opetella ulkoa.

Puheen opettelu on vaikeaa, koska eri äänenkorkeudella ja painotuksella sanan merkitys saattaa muuttua suuresti. Mandariinikiinan äänne ”ma” voi tarkoittaa viittä eri asiaa: se voi olla ”äiti”, ”hamppu”, ”hevonen”, verbi nuhdella tai virkkeen lopussa se voi merkitä kysymystä.

Japanin sekaisin käytetyt kolme eri kirjoitusjärjestelmää hämäävät opiskelijaa. Toisaalta japania pidetään hyvin helppona lausua.

Myös arabian kirjoitusasu pelottaa opiskelua harkitsevaa. Arabiankielen aakkoset eivät muistuta mitään latinalaisiin aakkosiin viittavaa. Aakkosilla on lisäksi neljä eri mallia, eikä vokaaleja kirjoiteta lainkaan.

FSI:n listalla vähintään 44 viikkoa eli 1 100 työtuntia vaativia kieliä on lueteltu yli 40. Suomi on yksi näistä toiseksi vaikeimman kategorian kielistä.

Englanninkielisille opiskelijoille poimitaan lisäksi erikseen kahdeksan erityisen hankalaa kieltä. Ne ovat japani, suomi, viro, unkari, georgia, mongoli, thai ja vietnam.

Suomi vaikea englanninkielisille

Suomen hankaluudeksi nostetaan se, ettei sillä ole minkäänlaista yhteyttä romaaniseen tai germaaniseen kieliperheeseen. Tästä syystä suomen kielen sanat ovat englanninkieliselle ihmiselle täysin vieraita.

Suomen 15 sijamuotoa tekevät oppimisen vaikeaksi. Pienetkin erot sanapäätteissä muuttavat sanan merkitystä huomattavan paljon.

Suomessa on myös tekijöitä, joita tavataan harvoin muissa kielissä. Esimerkiksi teitittelypronomini ”te” sekä sukupuolineutraali hän-pronomini.

FSI:n listaus kattaa myös englanninkielisestä näkökulmasta helpoimmat kielet. Niiden oppiminen veisi vain 23 – 24 viikkoa.

Helppoihin kieliin lukeutuvat ruotsi, norja, tanska, ranska, hollanti, espanja ja romania.

-YLE Uutiset

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi