Olet tässä:  / Ammatillinen koulutus / Arkisto 2013 / (24.4.2013) Opettajilta kiellettiin punakynän käyttö – ”Voi järkyttää oppilaita”

(24.4.2013) Opettajilta kiellettiin punakynän käyttö – ”Voi järkyttää oppilaita”

punavari

Opettajat käyttävät usein punaista kynää tarkistaessaan esimerkiksi koevastauksia ja merkitessään pistemääriä ja virheitä.

Lontoolaisen koulun opettajia on kuitenkin neuvottu luopumaan punakynästä, uutisoi brittilehti Daily Mail. Syynä on se, että punainen kynänjälki voi järkyttää oppilaita.

Asian nosti esille parlamenttiedustaja Bob Blackman. Opettaja oli ottanut häneen yhteyttä ja kertonut kynän väriä koskevasta ohjeistuksesta.

Ensin väitettiin, että asia perustuu viralliseen linjaukseen. Ministerit ovat kuitenkin kiirehtineet korjaamaan, ettei moista sääntöä ole. Punakynäasiasta oli päättänyt koulun rehtori.

Aiemmin tänä vuonna yhdysvaltalainen tutkimus kehotti opettajia lopettamaan punakynän käytön, koska punainen väri yhdistetään vaaraan, vihaan, häpeään ja kieltoon.

Tutkijoiden mukaan oppilas kokee, että häntä arvostellaan tiukemmin, jos opettaja käyttää punaista kynää esimerkiksi sinisen kynän sijaan.

– Punainen kynä voi järkyttää oppilaita ja heikentää oppilas-opettaja-suhdetta ja mahdollisesti haitata myös oppimista, Coloradon yliopiston sosiologit Richard Dukes ja Heather Albanesi arvioivat Journal of Social Science -julkaisussa.

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi