Olet tässä:  / Koulujen lakkautus / Koulukiusaaminen / Uutiset 2015 / (22.1.2015) Koulutyön turvallisuus vaarassa heiketä

(22.1.2015) Koulutyön turvallisuus vaarassa heiketä

Liike ei pysähdy, kun OAJ:n edunvalvonnan viestikapula siirtyi Juha Jäskeltä Petri Lindroosille.

Liike ei pysähdy, kun OAJ:n edunvalvonnan viestikapula siirtyi Juha Jäskeltä Petri Lindroosille.

OAJ pelkää, että ensi syksynä koulutyö käynnistyy aiempaa turvattomammin muun muassa pääkaupunkiseudulla.

 

Syynä on eräiden kuntien päätös ottaa kaikki uudet opettajat töihin vasta elokuun puolivälistä eli vain päivää ennen kuin oppilaat ja opiskelijat tulevat kouluun. Tähän asti opettajat on vuosikymmenien aikana vakiintuneen käytännön mukaan palkattu elokuun alusta.

– Jos opettajan oikeudet ja velvollisuudet alkavat vasta ensimmäisestä lukuvuoden työpäivästä lähtien, ei opettaja pääse lainkaan tutustumaan opetussuunnitelmiin eikä koulun turvallisuuskäytäntöihin ennen oppilaiden tuloa. Opettajalle ei myöskään saa luovuttaa mitään tietoja oppilaista (esim. diabetes, oppimisvaikeudet), jolloin hän ei pysty millään tavoin varautumaan oppilaiden erityistarpeisiin, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos toteaa.

Lindroos muistuttaa, että opettaja on korkeasti kouluttautunut opetus- ja kasvatusalan asiantuntija. Sitoutuneeseen ja tavoitteelliseen asiantuntijatyöhön kuuluu oman työn suunnittelu, mutta uudella käytännöllä siltä viedään pohja pois. Koulunkäynnin alkua varjostavatkin nyt turvallisuuden heikkeneminen ja vaikeus päästä heti lukuvuoden alusta kiinni opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen.

– Uusi palkkauskäytäntö on sitä paitsi äärimmäisen epäreilu. Se asettaisi yhdenvertaisuuslain vastaisesti opettajat keskenään epätasa-arvoiseen asemaan sen mukaan, minä syksynä he ovat aloittaneet työnsä. Kahden viikon palkanleikkaus ei todellakaan kannusta päteviä hakijoita pyrkimään opettajaksi esim. Helsinkiin, Espooseen tai Vantaalle.

Viranhakuilmoitukset harhaanjohtavia

OAJ pitää Helsingin ja Espoon julkaisemia opettajien viranhakuilmoituksia harhaanjohtavina. Ne eivät Lindroosin mielestä täytä viranhakuilmoitukselta edellytettyjä vaatimuksia, koska niissä ei mainita palvelussuhteen tarkkaa alkamispäivää, vaan puhutaan epämääräisesti palvelussuhteen alkavan ”elokuussa 2015”.

– Hakuilmoituksesta on käytävä ilmi, milloin virkasuhde alkaa. Alkamisajankohta ei voi olla sillä tavoin avoin, että se jättää viran alkamisajankohdan valinnasta päättävien myöhempään harkintaan, Lindroos huomauttaa.

Helsingin, Espoon ja Vantaan lisäksi muun muassa Kauniainen, Vihti, Salo, Masku ja Vaasa aikovat palkata ensi syksynä uudet opettajat vasta elokuun puolivälistä. OAJ:n näkemyksenä ja opetusalan vakiintuneena käytäntönä on, että koko lukuvuodeksi palvelukseen otettavat opettajat palkataan 1.8. lukien.

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi