
(9.7.2012) Professori Enkeli-Elisa-kohusta: Vain tyhmä uskoo, mitä netissä kirjoitellaan
Totta vai tarua? Onko sillä edes merkitystä? Siinä kysymyksiä, jotka heräsivät, kun lauantaina julkaistu Helsingin Sanomien Kuukausiliite kyseenalaisti niin sanotun Enkeli-Elisan tarinan aitouden.
Koulukiusaamisen takia itsemurhaan päätyneen 15-vuotiaan tarina on herättänyt paljon huomiota sekä perinteisessä että sosiaalisessa mediassa. Toukokuussa tarinan pohjalta julkaistiin jopa omakustannekirja.
Lehden selvityksen mukaan Elisan väitettynä kuolinpäivänä viime vuoden helmikuussa ei kuollut 15-vuotiasta tyttöä.
Lehti pitää myös epäilyttävänä, että tiettävästi yksikään tytön tarinasta uutisoinut tiedotusväline ei ole saanut yhteyttä tytön vanhempiin. Ainoa linkki heihin on ollut kirjailija Minttu Vettenterä.
Enkeli-Elisan Facebook-ryhmän keskustelupalstalla on puolusteltu voimakkaasti Vettenterää ja kritisoitu Helsingin Sanomia. Monien mielestä sillä ei ole merkitystä, onko Elisan tarina fiktiivinen vai ei.
Toista mieltä on filosofian professori Timo Airaksinen Helsingin yliopistolta. Mikäli epäilyt osoittautuisivat oikeiksi ja Vettenterä olisi keksinyt tarinan, se olisi Airaksisen mukaan moraalisesti väärin.
– Jos halutaan toimia oikein, asioiden täytyy perustua tosiasioihin. Muuten kyse on harhaanjohtamisesta.
Airaksisen mukaan internet on täynnä valheellisia tarinoita, joilla pyritään keräämään rahaa tai kerjäämään myötätuntoa. Tavallista hänen mukaansa on, että tarinoita väritetään, jotta niihin saadaan potkua.
– Vain tyhmä uskoo, mitä netin blogeissa ja keskustelupalstoilla kirjoitellaan. Kannattaisi samalla pohtia, kuinka hyväuskoisia me olemme. Turha tässäkään tapauksessa on raivostua, jos on tullut höynäytetyksi. Sitä pitäisi ennemminkin hävetä.
Lähde: Aaamulehti
KIRJOITA KOMMENTTI: