Olet tässä:  / Arkisto 2013 / Koulukiusaaminen / Lapsen ja nuoren masennus / Ulkomaat / (11.4.2013) Teinitytön kohtalo järkyttää: Kiusaaminen ei loppunut – teki itsemurhan

(11.4.2013) Teinitytön kohtalo järkyttää: Kiusaaminen ei loppunut – teki itsemurhan

rehtaeh

Raiskauksesta alkanut tapahtumasarja päättyi ikävimmällä mahdollisella tavalla.

Kanadalainen Rehtaeh Parsons, 17, oli ”empaattinen ja taiteellinen tyttö”. Hän puolusti ystäviään ja jakoi näiden huolet. Äidin mukaan Rehtaeh teki hänen elämästään täydellisen.

Sunnuntaina äiti lopetti tyttärensä elintoiminnot sairaalassa. Rehtaeh oli yrittänyt itsemurhaa kolme päivää aiemmin.

Viisitoistavuotiaana Rehtaeh päätti lähteä kaverinsa kanssa erään toisen kaverin asunnolle. Siellä Rehtaehin elämä koki lopullisen käänteen: neljä poikaa raiskasi tytön.

– Yksi noista pojista otti valokuvan raiskauksesta ja päätti, että olisi hauskaa jakaa kuva kaikille Rehtaehin koulussa ja yhteisössä, äiti Leah Parsons kirjoittaa tyttärelleen perustamalleen Facebookin muistoseinälle.

Koulussa Rehtaehia alettiin kiusata. Hän sai jatkuvasti törkeitä tekstiviestejä, joissa tytöt nimittelivät häntä lutkaksi ja pojat vonkasivat häneltä seksiä. Koulussa Rehtaeh eristettiin ja ystävät kävivät vähiin.

Raiskaajien kehittämä tarina Rehtaehista ”lutkana” meni läpi, ja kuvaa levitettiin koululaisten keskuudessa kuin vitsiä.

”Sana sanaa vastaa”

Halifaxin Cole Harbourin esikaupungissa asunut Rehtaeh muutti toiselle puolelle kaupunkia aloittaakseen alusta. Hän meni sairaalaan hakemaan apua selvitäkseen tuntemastaan vihasta, masennuksesta ja itsemurha-ajatuksista.

Kiusaaminen jatkui, ja moni Rehtaehin entisistä ystävistä oli kääntänyt tytölle selkänsä. Hän kuitenkin sai uusi ystäviä uudesta koulusta, ja muutama tosiystävä oli pysynyt koko ajan hänen rinnallaan.

Poliisi päätti esitutkinnan raiskauksesta ja sanoi, ettei todisteita ole riittävästi syytteen nostamiseen, vaan kyseessä olisi vain sana sanaa vastaan.

Raiskauksesta levitettyyn kuvaan poliisi ei puuttunut, vaan äidin mukaan he sanoivat sen olevan ”yhteisön asia”.

– Vaikka hän oli 15 siihen aikaan. Se on lapsipornografiaa. Koko tapaus oli täynnä tuollaisia asioita, äiti sanoo.

Lukittui kylpyhuoneeseen

Rehtaehin elämä alkoi muuttua pikkuhiljaa siedettävämmäksi uusissa kuviossa. Hän oli oppinut pitämään päänsä pystyssä kiusaamisesta huolimatta, ja alkoi etsiä töitä uuden opettajansa ja terapeuttinsa avulla.

Viimeisen viikon aikana hänen mielialansa vaihtelivat.

– Torstaina 4.4. hänellä oli loistava päivä, hän teki suunnitelmia tulevaisuudelle, ja niin edelleen, äiti kertoo Facebookissa.

Myöhemmin illalla mieliala muuttui, ja tyttö lukitsi itsensä kylpyhuoneeseen.

– Hän toimi impulsiivisesti. En syvällä sydämessäni voi uskoa, että hän todella tarkoitti tappaa itsensä. Siinä vaiheessa, kun murtauduin kylpyhuoneeseen, oli liian myöhäistä. Kaunis tyttöni oli hirttänyt itsensä.

Rehtaeh kiidätettiin sairaalaan koomassa, jossa hänet pidettiin hengissä sunnuntaihin asti.

Päivä ennen hirttäytymistä Rehtaeh latasi Facebookiin kuvan itsestään ja kirjoitti sen viereen lainauksen Martin Luther Kingiltä: ”Loppujen lopuksi emme muista vihollistemme sanoja, vaan ystäviemme hiljaisuuden”.

Rehtaehin koulukavereille hänen viimeisimmässä koulussaan on tarjolla ammattiapua.

– Olimme työskennelleet useita kuukausia auttaaksemme häntä. Juuri nyt olemme erittäin surullisia tapahtuneesta, Doug Hadley Halifaxin alueen koululautakunnasta sanoo.

Äidin mielestä hänen tyttärensä kohtaloksi koitui raiskaaminen ja sitä seurannut kiusaaminen. Hänen mielestään myös Kanadan oikeusjärjestelmä petti heidät.

– Kun Rehtaeh syntyi, omistin hänelle kaiken ja lupasin hänelle maailman. Muut tässä maailmasta veivät sen häneltä pois.

Lähteet: The Chronicle Herald, Huffington Post, Facebook

-Iltalehti / Matti Pitkänen

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi