Olet tässä:  / Arkisto 2013 / (10.4.2013) Lakimies: Koulupotkujen saama jättijulkisuus hyvä asia

(10.4.2013) Lakimies: Koulupotkujen saama jättijulkisuus hyvä asia

opettaja_kuva

OAJ:n johtava lakimies Erkki Mustonen sanoo opettajan koulupotkujen saaman julkisuuden olevan pääosin hyvä asia.

– Yleisesti ottaen on hyvä, että esille nousee koulujen todellisuus.Opettajille vaikeita tilanteita tulee päivittäin tai viikottain. Aiheesta syntyy hyvä julkinen keskustelu, sanoo Mustonen.

Hänen mukaansa on vaikea arvioida miten julkisuus auttaa tai vaikeuttaa Alppilan yläkoulusta potkut saaneen opettajan tilannetta jatkossa. Opettaja erotettiin, koska hän oli opetusviraston mukaan käyttänyt liiallisia voimakeinoja työntäessään häiriköineen oppilaan ulos ruokalasta.

OAJ:n lakimiehen mukaan opettajalla oli lain sallima oikeus käyttää kohtuullisia voimakeinoja häiriköivän oppilaan poistamiseksi.

– Hänen kannaltaan on varmasti tärkeää, että asiasta tulee oikeaa tietoa, eikä tämä jää tahraamaan hänen mainettaan. Jos on käytetty lain sallimia keinoja niin eihän se voi jäädä siihen että hänet irtisanotaan, ja asia jää siihen.

Juttua saatetaan puida oikeudessa

OAJ:n lakimies Erkki Mustosen mukaan opettajan potkuja voidaan käsitellä jatkossa monella eri tavalla. Opettaja voi tehdä opetuslautakunnalle erottamisesta oikaisuvaatimuksen. Helsingin kaupunki voisi myös halutessaan perua potkut.

– Prosessi etenee niin, että opetuslautakunta saa opettajalta oikaisuvaatimuksen. Kaupungille annetaan mahdollisuus peruuttaa päätös, jos virkasuhteen purku perustuu virheellisiin tai puutteellisin tietoihin opettajan oikeudesta.

Mustosen mukaan kaupunki voisi halutessaan purkaa potkut vaikka heti.

– Ylempi viranomainen voi käyttää otto-oikeuttaan tähän purkupäätökseen eli juttu voisi ratketa ilman oikaisuvaatimustakin, jos kaupungilla on tahtoa muuttaa tämä tilanne.

– Mutta jos oikaisuvaatimus tehdään ja se hylätään, sitten asia saattaa siirtyä Helsingin hallinto-oikeuteen, eli sitten mennään oikeuteen.

Asiasta kertoi MTV3:n verkkouutiset

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi