Olet tässä:  / Ammatillinen koulutus / Lukio / Peruskoulu / Uutiset 2015 / (13.8.2015) Näin opettajat tienaavat: Luokanopettajilla pienin tilipussi – Laske oma palkkasi

(13.8.2015) Näin opettajat tienaavat: Luokanopettajilla pienin tilipussi – Laske oma palkkasi

palkka

Opettajien ammattikunnan sisällä on suuria palkkaeroja. Palkkaan vaikuttavat palvelusvuosien määrä ja kouluaste, jolla opettaa. Paras alkupalkka on lukion lehtorilla ja huonoin luokanopettajalla.

Luokanopettajan opetusvelvollisuus on 24 viikkotuntia, mutta lähes poikkeuksetta opettajilla on muutamia ylimääräisiä tunteja, jotka nostavat palkkaa.

Yläasteella opettavien aineopettajien peruspalkkaan vaaditaan eri määrä opetusta aineesta riippuen.

– Esimerkiksi äidinkielen aineopettajilla opetusvelvollisuus on 18 tuntia viikossa, kun taas liikunnanopettajien pitää pitää 24 tuntia. Tämä lähtee siitä, että palkkauksessa on otettu huomioon myös se työmäärä, jonka opettaja tekee luokan ulkopuolella. Äidinkielenopettajalla menee paljon aikaa aineiden korjaamiseen ja kirjallisuusesseiden arviointiin, kun taas liikunnanopettajalla on vähemmän luokan ulkopuolella tehtävää työtä, selittää OAJ:n ekonomisti Mika Väisänen.

Palkka saattaa nousta myös, jos opettaja hoitaa joitakin erityistehtäviä kuten vastaa biologian kokoelmista, hoitaa kemian ja fysiikan opetusväline ja -tarvikevarastoa, hoitaa koulun kirjastoa tai vastaa koulun ATK-laitteista.

– Yleensä palkkio erikoistehtävästä vastaa yhtä ylituntia viikossa eli noin sata euroa, sanoo Väisänen.

Palkkaa voi saada lisää myös työn vaativuuden takia tai henkilökohtaisena lisänä, jos on erityisen taitava työssään.

Palkan monimutkainen määräytyminen

ope_palkka

Koska palkkaan vaikuttavia tekijöitä on lukuisia, niin opettajien palkkaa on vaikea määritellä kattavasti.

Opettajien säännöllisen työajan keskiansio on kuitenkin selvästi korkeampi kuin työehtosopimuksen mukainen alkupalkka. Opettajien palkka nousee automaattisesti noin viiden vuoden välein siten, että ensimmäinen 4-6 prosentin nosto tulee viiden vuoden jälkeen ja viimeinen 20 vuoden jälkeen.

Keskiansiota nostaakin se, että suuri osa opettajakunnasta on jo ikälisänsä ansainnut. Lisäksi esimerkiksi ammatillisten oppilaitosten lehtorien säännöllisen työajan ansio vuonna 2014 oli 3824 euroa kuukaudessa, mikä on enemmän kuin laskennallinen loppupalkka (3681 euroa/kk).

Saara Rantanen / MTV.fi

Opettajan palkan laskenta – Klikkaa tästä

HUOM! Tämä laskuri on täysin epävirallinen eikä sen antamia tuloksia voi eikä saa käyttää perusteena missään asioissa. (Mika Ruikka)

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi