Olet tässä:  / Koulukiusaaminen / Lapsen ja nuoren masennus / Peruskoulu / Uutiset 2015 / (28.1.2015) Koulukiusaaminen esille uudella tavalla

(28.1.2015) Koulukiusaaminen esille uudella tavalla

Kurmootus-näytelmässä Tanja Huuskonen (vas.), Juulia Soidinaho ja Venla Korja asettuvat koulukiusatun asemaan - kuva: Jasmiina Soidinaho
Kurmootus-näytelmässä Tanja Huuskonen (vas.), Juulia Soidinaho ja Venla Korja asettuvat koulukiusatun asemaan – kuva: Jasmiina Soidinaho

Koulukiusaamista käsittelevä näytelmä Kurmootus saa uuden kohderyhmän. Vaikea ja usein vaiettuakin asiaa pohtivat näytelmän herättämien tunteiden kautta syksyllä 2014 seitsemännen luokan oppilaat viidellä paikkakunnnalla. Sama mahdollisuus annetaan aikuisille tammi-helmikuun 2015 vaihteessa.

Kiusaaja ja kiusattu

Juulia Soidinahon kirjoittama ja työryhmän ohjaama näytelmä nähdään Seinäjoen Mallaskosken Panimoravintolassa neljä kertaa. Esitysten jälkeen koulukiusaamista pohditaan keskutelutilaisuudessa.

  • Ke 28.01.2015, klo 19
  • Ke 04.02.2015, klo 19
  • Ke 11.02.2015, klo 19
  • Ke 18.02.2015, klo 19

Kurmootuksessa itsekin näyttelevä Soidinaho osaa johdattaa yleisön kiusaamiseen liittyvien perimmäisten kysymysten äärelle. Soidinaho on lapsena ollut sekä kiusaaja että kiusattu.

– Asetelma oli se, että kiusaa tai tule kiusatuksi. Ala-asteella olin kiusaaja. Yläasteella roolit vaihtuivat. Minua kiusattiin niin paljon, että en enää pystynyt menemään kouluun.

Kaikilla paha olla

Kiusaaminen jätti nuoreen naiseen ikuiset arvet. Ammatinsa kautta Soidinaho haluaa nostaa aina ajankohtaisen aiheen esille.

Kurmootuksen aikuisille suunnatussa versiossa kiusaamista katsotaan nuorten silmin. Näytelmä käsittelee muun muassa nykyaikaisia kiusaamismuotoja, koska keski-ikäiset eivät ole itse kokeneet esimerkiksi nettikiusaamista.

– Näytelmä antaa eväitä siihen, miten kiusaamiseen voi puuttua ja miten sitä voi ehkäistä. Ongelmien taustalla on monia asioita. Usein kyse on koko yhteisön ongelmasta. Kiusaaminen on erittäin monisäikeinen asia. Paha olo on sekä kiusatulla ja kiusaajalla.

Kolmen naisen näytös

Kurmootus on Soidinahon Turun taideakatemiaan tekemä taiteellinen opinnäytetyö. Soidinahon lisäksi näytelmässä esintyvät hänen kollegansa Venla Korja ja Tanja Huuskonen. Kolmikko asuu Seinäjoella.

Näytelmän tuottaa Kultuurikollektiivi Silta ry. Esityksen kummeja ovat Seinäjoen kaupunginteatteri ja Ei kiusata -yhdistys. Produktio on saanut apurahan Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahastolta.

Virpi Kupiainen / Epari

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi