Olet tässä:  / Peruskoulu / Ulkomaat / Uutiset 2015 / (19.6.2015) Laura myi asuntonsa ja matkusteli 7 kuukautta – ”Sellaista vapautta en ole aiemmin kokenut”

(19.6.2015) Laura myi asuntonsa ja matkusteli 7 kuukautta – ”Sellaista vapautta en ole aiemmin kokenut”

laura_maailmalla

Sijaisuuksien turhauttama luokanopettaja Laura Autio otti työstään 7 kuukauden aikalisän, matkasi maailmalle ja palasi takaisin luokkahuoneeseen uusia ideoita pursuten.

Kun opettajan sijaisuudet alkoivat tuntua raskailta, työstä puuttui jatkumon tunne ja työkaverit vaihtuivat jatkuvasti, nokialainen luokanopettaja Laura Autio päätti toimia.

– Rakastin työtäni, mutta en ollut onnellinen sitä tehdessäni, kuvailee Autio viimekeväistä tilannetta.

Autio myi asuntonsa ja varastoi omaisuutensa. Ensimmäiseksi hän suuntasi Yhdysvaltoihin, jossa odotti neljän kuukauden pesti ystäväperheen esikouluikäisten lasten kotiopettajana. Sen jälkeen Autio pakkasi selkäänsä repun ja vietti kolme kuukautta Yhdysvaltoja, Etelä-Amerikkaa ja Aasiaa kiertäen.

– Sellaista vapautta en ollut aiemmin kokenut. Ensimmäistä kertaa työurani alettua minulla oli oikeasti aikaa itselleni ja ajatuksilleni.

Matkan parasta antia olivat keskustelut eri kulttuureista kotoisin olevien ihmisten kanssa sekä omien haaveiden toteuttaminen. Sellaisia olivat muun muassa Machhu Piccuun, inkojen kadonneeseen kaupunkiin tutustuminen ja surffaus meren aalloilla.

– Matkani aikana ymmärsin, kuinka oleellinen osa työni on minua, ja että arjesta on osattava nauttia, sanoo Autio.

Yhdysvalloista Autio jäi kaipaamaan positiivista elämänasennetta, vahvaa yhteisöllisyyttä sekä kykyä antaa palautetta kannustavasti ja rohkaisevasti.

– Siellä törmäsi kaikkialla ihan mielettömään me-henkeen. Oppilaat olivat ylpeitä omasta koulustaan, urheilujoukkueestaan, kouluprojekteistaan ja harrastuksistaan. Sellaista toivoisi näkevän vähän enemmän meilläkin.

 

Aktivoivien opetusmenetelmien toimivuuteen luottava Autio kertoo matkan tehtyään astelevansa luokan eteen entistä itsevarmempana opettajana. Sijaisuuksissa hän pyrkii näkemään niiden hyvät puolet – mahdollisuuden tutustua uusiin työympäristöihin ja erilaisiin oppijiin. Soitto töihin saattaa edelleen tulla saman päivän aamuna.

– Tykkään improvisoida ja käyttää opetuksessa erilaisia menetelmiä. Mitä ne milloinkin ovat, riippuu sitten kustakin tilanteesta ja luokasta.

– Opettajasta on oltava nykypäivänä moneen. Luokkakoot ovat suuria, oppilailla on erilaisia kieli-, kulttuuri- ja uskontotaustoja. Etenkin lyhyissä sijaisuuksissa on vaikea huomioida jokaista yksilönä, kuten pitäisi, pohtii Autio.

Irtiottonsa aikana Autio sai vahvistusta ajatukselleen siitä, että kaikesta selviää, kun on avoin, ei pelkää epäonnistumista ja on itselleen armollinen.

– Se pätee luonnollisesti niin opettajaan kuin oppilaisiinkin. Lisäksi opettajalla on oltava auktoriteettia. Eikä kyvystä nauraa itselleen ole ainakaan haittaa, lisää Autio.

Opettajakoulutusta suunnitteleville Autio heittää oman vinkkinsä.

– Harjoittelujaksoja tulisi siirtää harjoituskoulusta mahdollisuuksien mukaan enemmän kentälle, tosielämään. Meillä Suomessa on erittäin hyvä luku- ja kirjoitustaito, mutta koulumotivaatiossa laahaamme tutkimusten peräpäässä. Olisiko viimeinkin syytä selvittää, miksi näin on?

Ilasanomat – Tina Finn

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi