Olet tässä:  / Ammatillinen koulutus / Koulukiusaaminen / Lapsen ja nuoren masennus / Lukio / Peruskoulu / Uutiset 2015 / (3.6.2015) Tutkimustulos: Jopa kolmannes nuorten aikuisten masennuksista linkittyy kiusaamiseen lapsuudessa

(3.6.2015) Tutkimustulos: Jopa kolmannes nuorten aikuisten masennuksista linkittyy kiusaamiseen lapsuudessa

Kurmootus-näytelmässä Tanja Huuskonen (vas.), Juulia Soidinaho ja Venla Korja asettuvat koulukiusatun asemaan - kuva: Jasmiina Soidinaho

Kurmootus-näytelmässä Tanja Huuskonen (vas.), Juulia Soidinaho ja Venla Korja asettuvat koulukiusatun asemaan – kuva: Jasmiina Soidinaho

Tuoreen tutkimuksen mukaan suuri osa nuorten aikuisten masennuksista linkittyy lapsuudessa koettuun kiusaamiseen.

Merkittävä osa nuorten aikuisten masennuksista saattaa johtua kouluiässä tapahtuneesta kiusaamisesta. Brittitutkimuksen mukaan kiusaaminen ja koulukiusaaminen voivat selittää jopa kolmanneksen 18-vuotiaiden masennuksista.

British Medical Journalin julkaisemat tulokset perustuvat lähes 4 000 kahdeksantoistavuotiaan tutkimusaineistoon. Osallistujat olivat vastanneet kiusaamista koskevaan kyselyyn 13-vuotiaana.

Tulosten perusteella noin seitsemääsataa osallistujaa oli kiusattu 13-vuotiaana vähintään viikoittain ja heistä 15 prosentilla oli masennusdiagnoosi 18-vuotiaana. Satunnaisemmin kiusatuksi tulleista masennukseen oli sairastunut 7 prosenttia ja kiusaamiselta säästyneistä vain vajaat 6 prosenttia.

Jos tulokset pitävät paikkansa, mahdollisesti jopa 30 prosenttia nuorten aikuisten masennuksista voi johtua kiusaamisesta, tutkijat kirjoittavat. Arvio perustuu oletukseen siitä, että kiusaamisen ja masennuksen välinen yhteys on syyseurauksellinen eikä selity jollain kolmannella seikalla.

Kiusaamisen jättämät psyykkiset vammat jatkuvat usein koko elämän ja ulottuvat hyvin monille elämän alueille, aiemmista tutkimuksista tiedetään. Toistuvan ja pitkäkestoisen kiusaamisen uhriksi joutuneilla on masennuksen lisäksi tavallista enemmän myös ahdistuneisuutta ja itsemurha-ajatuksia.

Uutispalvelu Duodecim

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi