Olet tässä:  / Arkisto 2013 / Köyhyys / Lapsen ja nuoren masennus / Videoita / (23.4.2013) Huostaanotto on huippubisnestä!

(23.4.2013) Huostaanotto on huippubisnestä!

huostaanotto2013

Sana ”LASTENSUOJELUMARKKINAT” kuulostaa pahalta. Mutta tilinpäätöstietojen perusteella huostaanotto todella on monelle yksityiselle perhekotifirmalle supertuottoisa bisnes.

Yksityiset firmat tuottavat jo noin 70 prosenttia laitoksissa ja perhekodeissa annetuista hoitopäivistä. Niinpä alalla vallitsee nykyään myyjän markkinat.

Ammatillisten ja pienten pariskuntavetoisten perhekotien lisäksi lastensuojelupalveluja tarjoavat myös isojen kansainvälisten pääomasijoittajien rahoittamat konsernit, kuten pörssiyhtiö Mehiläinen, Attendo ja Med-One.

Mutta huippuhyvää bisnestä tekevät myös nämä pienemmät ja yksityisten suomalaisten yrittäjien omistamat ammatilliset perhekodit.

Alalle on tyypillistä, että perhekoteja yhä enemmän ketjutetaan. Esimerkiksi tilikaudella 1.7.2011 – 30.6.2012 lähes 1,6 miljoonan euron liikevaihdolla 597 931 euron liikevoittoon yltänyt tuusulalainen Perhekoti Onnentupa Oy pyörittää kolmea eri perhekotia.

Samoin pörssiyhtiö Mehiläinen valtaa markkinoita ostamalla vuosia sitten pienempiä, mutta tuottoisia perhekoteja, kuten esimerkiksi Lehtosara Oy:n Lappeenrannasta. Lehtosaaren liikevaihto tilikaudella 1.10.2010 – 30.9.2011 oli yli 2 miljoonaa euroa ja tilikauden voitto 67 616 euroa, mutta jostain syystä Kaupparekisteri ilmoittaa yrityksen olevan tällä hetkellä selvitystilassa.

Yksityinen on kunnallista edullisempaa

Kuuden suuren kaupungin lastensuojelun kustannusvertailu osoitti, että…

  • kunnallinen maksaa 268 euroa/pvä
  • yksityinen laitoshoito maksaa 237 euroa/pvä
  • ammatillinen perhekoti maksaa 159 euroa/pvä
  • sijaisperhehoito maksaa 64 euroa/pvä

Mutta bisneksen kääntöpuolena on se, että kaikessa bisneksessä tarvitaan asiakkaita. Ja lastensuojelufirmojen etu on silloin luonnollisesti, että lapsia huostaan otetaan ja sijoitetaan kodin ulkopuolelle mahdollisimman paljon.

”Sijaishoito ja markkinat on käsitepari, jonka ei pitäisi kuulua yhteen, myönsi Kuntaliiton asiantuntijakin TV2:n Silminnäkijä-raportissa.”

On tärkeää, että yhteiskunta ottaa huolehtiakseen lapsesta, kun ryyppäävät, väkivaltaiset ja huumeilevat vanhemmat eivät siihen pysty.

Mutta yhä useammin on juttuja myös tarpeettomista huostaanotoista ja sijoituksista, joissa lapsen ongelmien syy löytyy omasta pääkopasta kuin vanhempien vastuuttomuudesta. Ja näissä tapauksissa yhteiskunnallekin tulisi sijoitusta halvemmaksi järjestää oireilevalle lapselle hoitoa ja vanhemmille avohuollon tukitoimia.

Myös epäpätevien sosiaalityöntekijöiden huikea määrä on saanut monet asiantuntijatkin epäilemään, että paljon tehdään myös tarpeettomia lapsen sijoituksia ja huostaanottoja. Ja kukapa muu siitä hyötyy kuin lastensuojelupalveluja tarjoavat firmat.

Huostaanoton syyksi voi Suomessa riittää jokin lapsen erityis- tai koulunkäyntivaikeus, vaikka lapsen omissa vanhemmissa ei ole mitään vikaa. Lapsi voidaan ottaa huostaan ilman, että kukaan tutkii onko sijaishuoltopaikassa ketään, joka osaisi tukea lasta omia vanhempia paremmin.

”On suurta vallankäyttöä päättä, että heikkolahjaiselta tai mielenterveysongelmaiselta viedään lapsi. Sääntely kriteereissä on hyvin vähäistä. Toisen sosiaalityöntekijän kanssa vanhempi voi saada kotiinsa apua ja toinen sijoittaa lapsen välittömästi.”

Artikkeli on koostettu HYMY -lehden numerosta 4/2013

YouTube video

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi