Olet tässä:  / Ammatillinen koulutus / Koulukiusaaminen / Lapsen ja nuoren masennus / Lukio / Peruskoulu / Uutiset 2016 / (23.8.2016) Koulurauha julistettiin Seinäjoella

(23.8.2016) Koulurauha julistettiin Seinäjoella

koulurauhaa

Ketään ei saa syrjiä erilaisuuden takia ja kiusaamiseen pitää koulussa puuttua. Siinä koulurauhan julistuksen ja tuhansien tapahtumaan osallistuneiden koululaisten pääviesti Suomen kouluihin.

Valtakunnalliseen koulurauhan julistustapahtumaan Seinäjoella osallistuivat kaikki alueen koulut eli lähes kuusi tuhatta oppilasta. Lisäksi julistus välitettiin suorana nettilähetyksenä kaikkiin Suomen kouluihin.

Koulurauhan julistuksella torjutaan koulukiusaamista. Tapahtumaan osallistunut Seinäjoen Marttilan koulun kuudesluokkalainen Taimi Koivuporras sanoi, että hänen koulussaan kiusaamista ei onneksi ole kovin pahasti.

Joskus Taimikin kuitenkin kertoi joutuneensa tilanteeseen, jossa joku on jätetty yhteisten leikkien ulkopuolelle.

– Jos jotakin ei oteta mukaan leikkiin, niin sitten mä meen sen kanssa itse, ja jos näen kiusaamista, menen sanomaan siitä opettajalle ainakin jos se jota kiusataan, ei itse mene sanomaan.

Koulurauhan julistustapahtumaan Taimi oli enemmän kuin tyytyväinen. Seinäjoella koululaiset ovatkin päässeet itse mukaan suunnittelemaan tapahtumaa ja niinpä koululaisia viihdyttivät Seinäjoki Areenassa tähtiesiintyjät.

– Koululaiset halusivat tapahtumaan mukaan Benjaminin ja Duudsonit ja heidät tänne saatiin, koordinaattori Henna Minkkinen Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pohjanmaan piiristä kertoo.

Presidentti: Kiusaaminen kannattaa ottaa puheeksi

Koululaisten tekemässä videohaastattelussa presidentti Sauli Niinistö pohti, miten kiusaaminen voitaisiin parhaiten kitkeä kouluista. Presidentti ehdotti, että luokissa käytäisiin opettajan johdolla läpi, mitä oppilaat toisistaan ajattelevat, mikä on hyvää käytöstä ja mikä on huonoa käytöstä. Presidentti rohkaisi myös kysymään suoraan kiusaajalta: Miksi kiusaat.

Presidentti Niinistö kertoi itse aikoinaan havainneensa koulussa varsinkin alakouluikäisenä kiusaamista, mutta ei koskaan kokenut itse tulleensa kiusatuksi.

– Toki oli sellaisia tilanteita, että joutui puolensa pitämään.

Jokainen on arvokas

Seinäjokelaiset valitsivat koulurauhavuoden teemaksi ”Jokainen on arvokas”. Oppilaiden itse kirjoittaman koulurauhan julistuksen viesti Suomen kouluihin on se, että kaikkia pitää kohdella samalla tavalla äidinkielestä ja ihonväristä riippumatta eikä ketään saa syrjiä erilaisuuden takia.

– Eli siis ottakaa kaikki mukaan leikkiin, vetosivat koululaiset julistuksessaan ja muistuttivat myös, että jos kaveria kiusataan, siihen pitää puuttua.

– Jos jokainen oppilas pyrkisi olemaan rehellinen, auttavainen, reilu, kuunteleva, rakastava, mukava ja luotettava, kouluista tulisi parempia paikkoja ja jokainen saisi tuntea olevansa arvokas. Jos jokainen pitää huolta siitä, ettei itse kiusaa muita niin kiusaamista ei olisi, todettiin julistuksessa.

Koulurauha julistettiin jo 26. kerran Suomen kouluihin. Koulurauha -ohjelma on Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Opetushallituksen, Poliisihallituksen, Folkhälsanin sekä Suomen Vanhempain liiton yhteinen ohjelma, joka pyrkii ehkäisemään koulukiusaamista.

– YLE / Elina Kaakinen

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi