Olet tässä:  / Koulujen lakkautus / Peruskoulu / Uutiset 2016 / (16.9.2016) Kolmen kilometrin koulumatkaan menee jopa 2,5 tuntia päivässä

(16.9.2016) Kolmen kilometrin koulumatkaan menee jopa 2,5 tuntia päivässä

koulukyyti

Koulukyytien optimointi on pidentänyt oppilaiden kuljetusaikoja merkittävästi Hankasalmella, kertoo Hankasalmen Sanomat.

Hankasalmen Niemisjärvellä asuva kolmasluokkalaisen oppilaan äiti Maarit Rautiainen kertoo lehdelle, että hänen lapsensa koulukyytiajat ovat pidentyneet huomattavasti. Vuosi sitten taksi tuli hakemaan koululaisen aamulla kahdeksan aikaan, mutta tänä syksynä kyyti on lähtenyt jo kello 7.12. Koulupäivä lapsella alkaa puoli yhdeksältä ja matkaa kouluun on noin kolme kilometriä.

– Tähän mennessä lapsemme koulumatkaan on keskimäärin kulunut [yhteensä] kaksi tai jopa kaksi ja puoli tuntia, Rautiainen sanoo Hankasalmen Sanomille.

Koulukuljetusten hinta on vuositasolla yli 10 prosenttia kunnan sivistyspalvelujen budjetista. Hankasalmella toteutettiin kesällä koulukyytien uudelleen järjestely, jolla haetaan 70 000 euron säästöjä.

Optimoinnin toteutti oululainen Procomp Solutions Oy. Muun muassa koulukyytien reitit suunniteltiin optimoinnin yhteydessä uudelleen.

– Ei se vain voi mennä niin, että optimointifirma jossain määrittelee kyydit ja kunta ei voi niitä muuttaa. Ihan yleinen ajatus kylällä on, että reitit ovat vastoin ihmisyyttä ja maalaisjärkeä, Rautiainen sanoo Hankasalmen Sanomille.

Rautiaisen mukaan monissa Niemisjärven koulua käyvien oppilaiden perheissä on päädytty siihen, että hyvillä keleillä lapsi kulkee koulumatkan pyörällä tai vanhemmat kuljettavat lapsen itse kouluun.

Kunnanjohtaja Matti Mäkinen myöntää Hankasalmen Sanomille kyyditysten ongelmat, mutta muistuttaa myös, että uudistettua koulukyytijärjestelmää vasta ajetaan sisään.

 

– Uskon, että mitä suunnitelmallisemmin optimointia jatkossa tehdään, sitä paremmin voimme poistaa epäkohtia järjestelmästä ja saada kyytipaletti toimimaan entistä paremmin, Mäkinen sanoo lehdelle.

– Hankasalmen Sanomat

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi