Olet tässä:  / Arkisto 2011 / Koulukiusaaminen / Lapsen ja nuoren masennus / Peruskoulu / (31.3.2011) Loikalan kartanon johtaja Heidi Rauha yllättyi apulaisoikeusasiamiehen huomautuksesta

(31.3.2011) Loikalan kartanon johtaja Heidi Rauha yllättyi apulaisoikeusasiamiehen huomautuksesta

Heidi-Rauha

Loikalan kartanon lastenkoti tutkii, miten sen toiminta vastaa apulaisoikeusasiamiehen tulkintaa ja lain sisältöä. Kartanon johtaja on saanut eduskunnan apulaisoikeusasiamieheltä huomautuksen lastenkodin käyttämistä hoitomenetelmistä.

Loikalan kartanon lastenkoti haluaa käynnistää keskustelun siitä, mahdollistaako lainsäädäntö huostaanotettujen lasten ja nuorten asianmukaisen hoidon.

– Lakikirjasta ei löydy vastauksia yksityisen lastensuojelutyön arkipäivän kysymyksiin, johtaja Heidi Rauha sanoo.

Rauhan mukaan hoitomenetelmin liittyvät asiat joudutaan aina ratkaisemaan lastensuojeluaitoksissa. Hän kertookin lain ahtauden yllättäneen huomautukseen johtaneessa tapauksessa. Johtajan näkemyksen mukaan lainsäädäntö tulee hoitomenetelmien suhteen jälkijunassa, ja määräysten tarkentaminen on tarpeen.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan Loikalan kartanon lastenkodin antama erityinen hoito rajoitti lasten oikeuksia ja vapautta lainvastaisesti. Lapset eristettiin yhteen huoneeseen jopa viikkojen ajaksi ja heidän liikkumistaan rajoitettiin. Erityisessä hoidossa lasta myös valvottiin kameralla koko ajan.

Asiasta kertoi YLE Kymenlaakso

 • Aiheesta lisää (täältä löytyy mm. Loikalan Kartanossa olleiden lasten kirjoituksia)

5 kommenttia

 • Laura Lehtonen

  / Vastaa

  Niin- varmaan lakia pitäisi muuttaa sellaiseksi, että 30vrk koppihoitoa olisi sallittua. Mitä nyt ihmis-tai perusoikeuksista! Yksi asia on varma kukaan lapsille oikeasti hyvää tarkoittava ei pidä kopissa lasta viikkotolkulla/määrää puhekieltoa viikoiksi ja vielä vahingossa. Lastensuojelulaki on ihan selkeä lukea jos on lukutaitoinen:-)

 • Make fuzzface

  / Vastaa

  Juu, tosi hyvä läppä 😀

  Ettäkö lastensuojelulaitoksen johtaja ei osannut lukea lakikirjaa!!!
  Hahhah!
  Heidi Rauha tiesi tasantarkkaan rikkovansa lakia!!!!
  Kaikki laitoksessa asuvat 13 vuotiaat lapsetkin tietävät, ettei ihmistä saa laittaa koppiin kuukaudeksi.
  Johtaja yrittää tässä pehmentää laskeutumistaan kaikenmaailman hätävalheilla 😀

  Ihmisoikeus-rikollinen henkilö, jolla ei ole minkäänlaista empatiakykyä johtaa lastensuojelulaitosta, nimeltään Loikalan kartano.

  Mitenkäs ne pakkotyöt, joita loikalan kartanossa teetetään lapsilla, pitäisikös niitäkin puida käräjillä, ennen kuin Heidi tajuaa sen olevan laitonta?????

  Kriminaali lastensuojelutyössä ei kuulosta kovin asialliselta 😀

  REHTORI vastaa:

  Ikävä kyllä! Meillä on Lastensuojelulaki 13.4.2007/417
  ja sen…

  69 § Liikkumisvapauden rajoittaminen
  Lapselle saadaan, jos se on hänen huoltonsa kannalta välttämätöntä ja jos se on lapsen edun mukaista, asettaa määräajaksi kielto poistua laitoksen alueelta, laitoksesta tai tietyn asuinyksikön tiloista

  Edellä 1 momentissa tarkoitettu rajoittaminen ei saa ilman uutta päätöstä jatkua yli seitsemää vuorokautta. Yhtäjaksoisesti rajoittaminen saa jatkua enintään 30 vuorokautta.

 • Laura Lehtonen

  / Vastaa

  Herää kysymys millä oikeudella Loikalan kartanosa ei tarvitse lakia noudattaa? Ei ihme kun nuoret 18v täytettyään pääsevät pois loikalasta etteivät he välttämättä kykene itsenäiseen elämään. Yksin liikkuminen kiellettyä, korkeintaan pihassa saa liikkua yksin. Kauppareissut ym kaikki tehdään kasvattajien kanssa. Kuitenkin lomille kotiin pääsee yksin junalla eli ei voi vedota siihenkään, että on niiiiiiin sairaita lapsia ettei voi päästää yksin minnekään. Sitä paitsi jos lapsilla on psyykkisiä ongelmia ei loikala ole mikään psykiatrinen hoitolaitos, tietääkseni.

  Eli oikeanlaisia palveluja lapsille ja nuorille tarvitaan lisää sekä vanhemmille tukea kasvatustehtävässä. Meillä on mm lapsen oikeuksien sopimus joka velvoittaa tukemaan lapsen huoltajia heidän kasvatustehtävässään. Miksi suomessa tuetaan laitoksia lapsen omien vanhempien sijaan?

  Edelleen olen myös sitä mieltä, että jos itse olisin lastani pitänyt kopissa/huoneessa 30vrk ja määrännyt päälle puhekieltoa en olisi enää vapaalla jalalla!

 • Meri

  / Vastaa

  On eriasia pitää lasta/nuorta 30 päivää sisähoidossa tai valvotusti kuin 30 päivää pienessä vankikopissa. Ihmiset sekottaa tämän asian keskenään. Eristäminen on lainvastaista ja tämä on todellista kidutusta. Aika huoneessa kuluu hitaasti siellä ei ole mitään tekemistä siellä tulee seisoa tai istua päivät ja saa mennä nukkumaan vasta illalla. Tämä on todellista kidutusta. Kumpa ihmiset ymmärtäisivät eron rajoittamisen ja eristämisen välillä.

 • Tanja

  / Vastaa

  poika tuli sieltä aggressiiviselta, siellä hän oppi huumeista. siellä he eivät opeta tärkeintä: mikä on rakkaus, rakkaiden kunnioittaminen, elämän alkeellisimmat asiat minun piti opettaa poikani uudelle. Suomessa sosiaalietu on erittäin heikko. ne ovat tärkein asia ottaa lapsi pois, ja mitä sitten tapahtuu … he sylkevät aidossa mielessä

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi