Olet tässä:  / Lapsen ja nuoren masennus / Peruskoulu / Uutiset 2014 / (27.8.2014) Sijaisäiti aiheutti paleltumia ja laittoi nokkosia housuihin

(27.8.2014) Sijaisäiti aiheutti paleltumia ja laittoi nokkosia housuihin

lapsensijoitus

Kemi-Tornion käräjäoikeus tuomitsi torstaina keminmaalaisen sijaisäidin 60 päivän ehdolliseen vankeuteen kahden alle 10-vuotiaan sisaruksen pahoinpitelystä.

Pahoinpitelyt tapahtuivat vuosina 2008-2010. Lapset olivat tuolloin 7-10-vuotiaita. Suurin osa pahoinpitelyistä kohdistui poikaan, joka oli tuolloin 8-10-vuotias.

Nainen oli muun muassa pakottanut poikaa seisomaan alushoususillaan pakkasessa. Toisella kerralla hän oli jättänyt pojan useiksi tunneiksi ulos, ja pojalle oli tullut paleltumia.

Kesällä poika oli puolestaan joutunut seisomaan talon nurkalla alushoususillaan, vaikka ulkona oli ollut paljon sääskiä. Lisäksi nainen oli laittanut pojan housujen sisälle nokkosia eikä ollut antanut lapselle lääkettä nokkosten aiheuttamaan kutinaan.

Vuosien aikana sijaisäiti oli myös vienyt lasta ulos korvasta tai hiuksista repien, ja pojalle oli annettu sähköiskuja sähköllä toimivalla kärpäslätkällä. Joskus sijaisäiti oli pakottanut pojan lenkille ja käskenyt juosta. Jos poika ei ollut totellut, nainen oli lyönyt häntä kepillä tai potkinut takapuoleen.

Lisäksi sijaisäiti sai tuomion pojan pikkusiskon pahoinpitelystä. Hän oli tarttunut tyttöä useita kertoja ranteesta, mistä oli aiheutunut tytölle kipua ja punainen jälki.

Käräjäoikeuden mukaan poika oli ollut pahoinpitelyn seurauksena psyykkisesti erittäin huonossa kunnossa, ja hän oli tarvinnut sairaalahoitoa. Oikeus kuitenkin katsoi, ettei pojan pahoinpitely ollut erityisen voimallista, mutta se oli toistuvaa ja jatkunut pitkän ajan. Teko on myös loukannut lapsen oikeutta huolenpitoon.

Nainen määrättiin maksamaan pojalle 3 500 euroa ja tytölle 500 euroa korvauksena kivuista ja säryistä

Syyttäjä vaati myös sijaisperheen isälle tuomiota pojan pahoinpitelystä. Käräjäoikeus hylkäsi syytteet.

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi