Olet tässä:  / Lapsen ja nuoren masennus / Peruskoulu / Uutiset 2015 / (25.8.2015) Sijaisäidin tuomio pojan osalta säilyi hovioikeudessa

(25.8.2015) Sijaisäidin tuomio pojan osalta säilyi hovioikeudessa

lapsensijoitus

Sijaisäiti pahoinpiteli tekoaikaan 8-10-vuotiasta poikaa niin, että pojalle tuli paleltumavammoja, lämpösairauden oireita ja hänen psyykkinen terveytensä vahingoittui.

Sijaisäiti teki tekoaikaan 8-10-vuotiaalle pojalle ruumiillista väkivaltaa toistuvasti. Hän seisotti poikaa alushoususillaan pakkasessa, jätti lapsen useiksi tunneiksi pakkaseen, istutti poikaa kuumassa löylyssä saunassa ja pakotti pojan lenkille. Mikäli poika ei lenkille suostunut, sijaisäiti löi kepillä tai potki takapuoleen.

Sijaisäiti pakotti pojan myös seisomaan kesällä ulkona alushoususillaan talon nurkkauksessa, jossa oli paljon sääskiä. Sijaisäiti tunki nokkosia pojan alushousujen sisään. Sijaisäiti vei myös pojan ulos korvista tai hiuksista vetäen ja pakotti pojan pitämään palavaa tulitikkuja sormiensa välissä.

Teot aiheuttivat pojalle paleltumavammoja ja lämpösairauden oireita. Poika pelkäsi rangaistuksia. Väkivalta oli alistavaa ja nöyryyttävää. Käräjäoikeus luonnehti niitä emotionaalisesti välinpitämättömäksi. Sijaisäidin menettely johti käräjäoikeuden mukaan pojan jo ennestään herkän psyykkisen terveyden heikkenemiseen.

Kemi-Tornion käräjäoikeus tuomitsi 55-vuotiaan sijaisäidin kahdesta pahoinpitelystä 60 päivän ehdolliseen vankeuteen. Sijaisisän syyte hylättiin. Käräjäoikeus katsoi sijaisäidin syyllistyneen myös pojan siskon pahoinpitelyyn, mutta Rovaniemen hovioikeus hylkäsi tänään sijaisäidin syytteen siskon osalta. Rangaistuksen hovioikeus säilytti ennallaan.

Hovioikeuden mukaan jäi toteen näyttämättä, että sijaisäiti olisi syyllistynyt ranteisiin tarttumalla tytön pahoinpitelyyn. Näin ollen Rovaniemen hovioikeus tuomitsi sijaisäidin vain yhdestä poikaan kohdistuneesta pahoinpitelystä, joka ajoittui vuosille 2008-2010.

Toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus piti henkisenä väkivaltana myös pojan toistuvaa eristämistä ruokailun aikana. Muut sijaislapset saivat syödä yhdessä, mutta poika joutui usein syömään yksin. Menettely oli hovioikeuden mukaan lasta vähättelevää ja nöyryyttävää.

Hovioikeus hylkäsi sijaisäidin syytteen siltä osin, että sijaisäiti olisi antanut pojalle sähköisellä kärpäslätkällä kerran iskuja sormeen. Hovioikeus uskoi, että poikaa oli pahoinpidelty sähköisellä kärpäslätkällä. Pojan kertomus tekijästä vaihteli, joten syyte hylättiin siksi, kun ei ollut varmuutta tekijästä.

Hovioikeus ei pitänyt myöskään pahoinpitelynä sitä, että poika joutui peseytymään kesällä ulkona kylmällä vedellä kaksi kertaa. Hovioikeus ei pitänyt myöskään pahoinpitelynä sitä, että sijaisäiti ei antanut kipulääkettä pojalle tämän ollessa sairas. Kyse oli ollut tavanomaisista lastensairauksista. Hovioikeuden mukaan ”on erittäin vaikeaa määrittää, milloin kipulääkkeen antaminen on lapsen kannalta sillä tavoin välttämätöntä, että lääkkeen antamatta jättäminen voitaisiin katsoa pahoinpitelyksi”.

Hovioikeuden päätös syntyi äänestyksen jälkeen 2-1. Laamanni olisi hylännyt syytteen, koska piti lapsen kertomuksia väritettyinä. Yksi hovioikeudenneuvos olisi halunnut tuomita sijaisäidille kovemman rangaistuksen, neljä kuukautta ehdollista vankeutta.

Sijaisäiti oli saanut vuodesta 2008 terveydenhuollon ammattihenkilöstön taholta palautetta huolestuttavista kasvatusmenetelmistä.

Sijaisäiti joutuu maksamaan pojalle kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta 3 500 euroa.

-Iltasanomat

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi