Olet tässä:  / Koulukiusaaminen / Uutiset / (22.9.2010) Erityisoppilas tavallisessa luokassa totuttaa erilaisuuteen

(22.9.2010) Erityisoppilas tavallisessa luokassa totuttaa erilaisuuteen

Erityisoppilaiden opetus tavallisessa koululuokassa lisääntyy jatkuvasti. Tällä hetkellä jo yli puolet erityisoppilaista on integroitu kokonaan tai osittain yleisopetuksen ryhmiin. Kuopiolaisessa Pirtin koulussa edes luokkakaverit eivät tiedä, kuka heistä on erityisoppilas.

Kuopiolaisen Pirtin koulun 3L-luokka näyttää päällisin puolin lähes tavalliselta opetusryhmältä. Luokassa on 33 oppilasta, kaksi opettajaa ja koulunkäyntiavustaja. Oppilaista neljä on virallisesti erityisoppilaita, mutta siitä luokassa ei edes puhuta.

– Se on aikuisten tieto, ja aikuisten on tärkeää se tietää, mutta oppilaitten ei. Siitä tiedosta ei ole heille mitään lisähyötyä, sanoo luokanopettaja Jarno Bruun.

Opettaja puhuu kokemuksesta, sillä hän on ollut mukana koulun Luotsi-hankkeessa jo runsaan kymmenen vuoden ajan.

– Me olemme kaikki erilaisia. Erityisyyden ja yleisyyden välinen ero on loppujen lopuksi melko lailla veteen piirretty viiva.

Erilaisia yhdessä

Opetusmenetelmää, jossa erityisoppilaita ei erotella missään vaiheessa omaksi ryhmäksi, kutsutaan inkluusioksi. Tavoitteena on, että oppilaat oppisivat olemaan erilaisia yhdessä. Käytännössä sitä opitaan silloin, kun oppilaat työskentelevät pienryhmissä.

– Neljän hengen ryhmässä jokainen uskaltaa olla oma itsensä ja ilmaista oman mielipiteensä paremmin kuin isossa ryhmässä, kertoo Bruunin työparina toimiva luokanopettaja Päivi Rimpiläinen.

Lue koko artikkeli YLE:n verkkosivuilta

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi