Olet tässä:  / Arkisto 2012 / Koulukiusaaminen / Ulkomaat / (12.11.2012) Ruotsin hallitus esittää verohelpotuksia läksyapuun

(12.11.2012) Ruotsin hallitus esittää verohelpotuksia läksyapuun

kotikoulu

Ruotsissa oppilaiden kotiläksyihin saama avustus halutaan kotitalousvähennysten piiriin.
Käytännössä vanhemmat saisivat verohelpotusta palkatessaan esimerkiksi yksityisopettajan kotiin auttamaan jälkikasvuaan läksyjen teossa.

Nykyisin vastaavaa läksyapua on jo periaatteessa mahdollisia hankkia peruskoulussa käyville lapsille osana kotivähennyskelpoista lastenhoitoa. Hallituksen tuoreen esityksen mukaan läksyavusta annettavat verovähennykset pätisivät jatkossa myös lukiolaisiin.

Ehdotuksen on toteutuessaan arvioitu vähentävän verotuloja noin 3 miljoonalla eurolla, ja se astuisi voimaan ensi vuoden alusta. Tavallinen tuntikustannus läksyapua hankkiville vanhemmille on noin 25 euroa verovähennysten jälkeen.

Oppositiossa olevat sosiaalidemokraatit, vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue suhtautuvat ideaan penseästi. Niiden mielestä resursseja pitäisi käyttää kotitalousvähennysten sijaan koulussa annettavaan läksyapuun. Hallituksen idean nähdään palvelevan vain hyvätuloisia perheitä.

–Vanhemmat, joilla ei ole työtä, eivät voi sitä käyttää, ympäristöpuolueen Mats Pertoft totesi.

Opposition vastustuksesta huolimatta hallitus on saamassa tahtonsa läpi, sillä vaa’ankielen asemassa oleva ruotsidemokraatit on antamassa ehdotukselle tuen valtiopäivillä.

Yritykset hyötyvät

Läksyapu-ilmiö on jo poikinut Ruotsiin alan yrityksiä, joita hallituksen esitys luonnollisesti hyödyttäisi. Muun muassa läksyapua tarjoava My Academy ja alan kattojärjestö antoivatkin idealle vihreää valoa esityksen lausuntokierroksella. Vastaavasti veroviraston ja kouluviraston näkemykset olivat kriittisempiä.

Hallitus ei välttämättä anna paljoakaan painoarvoa arvostelulle.

–Ei ole lainkaan epätavallista, että lainvalmistelussa kysytään näkökulmia eri viranomaisilta. Joskus kuuntelemme niitä, joskus emme, pääministeri Fredrik Reinfeldt huomautti.

Kotiläksyt ovat herättäneet Ruotsissa ennenkin voimakasta yhteiskunnallista keskustelua. Vuonna 2006 vasemmistopuolue esitti, että kotiläksyt pitäisi poistaa peruskoulusta kokonaan.

Poikien ja tyttöjen tasoerot kasvavat

Ruotsin kouluviraston tuoreen raportin mukaan lukion pääsyvaatimukset täyttävien oppilaiden määrä jatkaa laskuaan. Yli 12 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista jäi viime keväänä ilman yhdellekään lukiolinjalle vaadittavia arvosanoja.

Raportin mukaan huomattava ero on nähtävissä tyttöjen ja poikien päästötodistusten kehityksessä. Yhä useampi poika saa alle lukioon vaadittavia arvosanoja, kun taas tyttöjen arvosanat ovat nousussa. Heikointa kehitys on vähemmän koulutettujen vanhempien pojilla sekä maahanmuuttajataustaisilla pojilla.

Opetusministeri Jan Björklundin mukaan kehitystä voidaan selittää lähinnä opetusmetodeilla, jotka ovat viime vuosina korostaneet yksilön omaa vastuuta.

–Se vaatii paljon kypsyyttä ja vastuuntuntoa, ja tytöt kypsyvät poikia aikaisemmin.

Kouluviraston pääsihteerin Anna Ekströmin mukaan sukupuolten väliset tasoerot eivät ole epätavallisia muissakaan maissa.

–On tosin huolestuttavaa, että kehitys kulkee väärään suuntaan, Ekström totesi.

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi