Olet tässä:  / Ammatillinen koulutus / Koulukiusaaminen / Lapsen ja nuoren masennus / Lukio / Peruskoulu / Uutiset 2016 / (7.4.2016) Kukaan ei ole nolla – luokanopettajan tempaus koulukiusaamista vastaan laajenee valtakunnalliseksi

(7.4.2016) Kukaan ei ole nolla – luokanopettajan tempaus koulukiusaamista vastaan laajenee valtakunnalliseksi

 

Kukaan ei ole nolla

Seinäjoella viime syksynä järjestetty koulukiusaamisen vastainen Kukaan ei ole nolla -kampanja laajenee valtakunnalliseksi.

Kiusaamiseen käytetty energia halutaan kääntää positiiviseksi yhdessä tekemiseksi. OAJ järjestää aiheesta kilpailun kaikille oppilaitoksille.

Seinäjoen kouluissa tempaistiin viime marraskuussa Kukaan ei ole nolla -teemapäivä kiusaamista ja syrjimistä vastaan. Päivän ehkä näkyvin osa oli yläkoululaisten kilometrin pituinen ihmisketju Seinäjoen toiselta yläkoululta toiselle. Käsi kädessä.

Opettajien ammattijärjestössä seinäjokisten tempaus noteerattiin ja se laajennetaan nyt valtakunnalliseksi kampanjaksi.

 

– Se nostatti semmoisen tunnevyöryn, että tätä tapahtumaa pitää laajentaa. Nyt ei puhuta kiusaamisesta eikä etsitä syyllisiä, vaan nostetaan esiin kaveritaitoja ja yhdessätekemistä, sanoo OAJ:n järjestöasiamies Riitta Silvonen.

Valtakunnallinen kilpailu yhdessä tekemiseksi

OAJ järjestää Kukaan ei ole nolla -idean pohjalta kilpailun, johon haastetaan mukaan kaikki oppilaitokset kaikilta asteilta. Myös päiväkodit. Kilpailun voittajat julkistetaan ensi tammikuussa 2017 Educa-messuilla.

– Tuotoksien idea on, että niissä näkyisi yhdessä tekeminen ja yhdessä tekemisen meininki. Jokaisen opettajan mielikuvituksessa sitten on, miten se tehdään. Mitä tahansa, missä näkyy se, että akikki on mukana, Riitta Silvonen sanoo.

Silvonen ei halua puhua kiusaamisesta, vaan veisi teemaa piirun verran pidemmälle.

– Halutaan tuoda asia esille positiivisen kautta. Kääntää kiusaamiseen käytetty energia positiiviseen toimintaan.

Seinäjokisten idea saa Silvoselta kehut.

– Voi sanoa, että aidosta tilanteesta tehtiin pieni asia, joka kasvaa nyt lumipallon lailla todella hyvään suuntaan. Toivotaan, että tästä tulee opettajille ja oppilaille mahdollisimman paljon hyviä käytänteitä.

”Ettei asia unohtuisi”

Kukaan ei ole nolla -ajatusta nostetaan jälleen tällä ja ensi viikolla Seinäjoella ja Ilmajoella esille. Kukaan ei ole nolla -kiertue kiertää kuntien kouluissa muistuttamassa yhdessä tekemisestä sanoin ja sävelin.

– Lähdettiin kiertueella syventämään ajatusta, ettei se pääsisi unohtumaan. Kokemukset viime marraskuusta on tosi huikeita, kaikki opettajat ja koulut lähti tosi hienosti mukaan, sanoo idean äiti, luokanopettaja Kati Särmö.

Tällä viikolla alkuviikosta Kukaan ei ole nolla -kiertue on jo vieraillut ensimmäisillä kouluilla. Kokemus on, että yleisö on mukavasti mukana.

– Opettajat on tulleet sanomaan, että niitä asioita, mistä on porukalla laulettu, sama meininki on jatkunut naulakoilla ja välitunnilla. Kovasti on tuntunut uppoavan.

Kati Särmö muistuttaa vanhempien vastuusta koulukiusaamisen kitkemisessä. Toimintatavat, esimerkiksi toisen syrjiminen, voivat olla niin totuttuja, ettei kiusaaja itsekään aina huomaa syrjivänsä toista.

– Tunneäly ja empatia ovat äärettömän merkittäviä. Jos me aikuiset ei pystytä tätä asiaa saamaan paremmalle tolalle, niin kukapa sitten sen tekisi. Minä jatkan ainakin loppuelämäni tämän asian kanssa työskentelyä.

Hanne Leiwo / YLE

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi