Olet tässä:  / Arkisto 2012 / (14.8.2012) Tabletit opettavat lukemaan ja laskemaan

(14.8.2012) Tabletit opettavat lukemaan ja laskemaan

tabletti

Oppimispelit voivat johtaa muun muassa kirjoitus- ja lukutaidon oppimiseen reilusti ennen esikoulun alkua.

Tablettitietokoneille tehdään yhä enemmän lapsille suunnattuja sovelluksia. Lapset innostuvat viihteellisten pelien lisäksi myös opettavaisista sovelluksista, sanoo filosofian tutkija ja kouluttaja Lauri Järvilehto.

Järvilehdon omat 3- ja 6-vuotiaat lapset käyttävät jo tottuneesti iPadiin ladattuja oppimispelejä, joilla lasketaan matematiikkaa ja muodostetaan sanoja. Hänen mukaansa pieni lapsi voi oppia vuodessa perustaidot, kuten lukemisen ja laskemisen, jos innostusta pelaamiseen riittää.

– Lapsi saattaa olla oppimispelien pelaamisen jälkeen todella rauhallinen ja tasapainoinen, mutta jos lapsi pelaa jotain ajantappopeliä, lopputulos on useimmiten se, että lapsi menee pitkin seiniä, Järvilehto sanoo.

Tabletit satunnaisessa käytössä päiväkodeissa Osassa peruskouluissa tabletteja käytetään jo osana opetusta. Päiväkotien osalta kyse on vasta satunnaisista mediatyöpajoista ja kokeiluista.

Lappeenrannassa käynnistetty Molla-hanke kannustaa lapsia median käyttäjiksi. Opetushallituksen tukeman hankkeen puitteissa muutamiin päiväkoteihin muun muassa Lappeenrannassa ja Turussa on hankittu lapsille tablettitietokoneita.

Molla-hankkeessa työskentelevän mediakasvattaja Riikka Tidenbergin mielestä lasta ei saa jättää yksin tietokoneen kanssa.

– Periaatteena on se että tämä iPad olisi osallistava juttu ja töitä tehdään vain ryhmässä tai pareittain, Tidenberg sanoo.

Nykyinen mediamaailma pelottaa monia Riikka Tidenbergin mukaan lapset syntyvät erilaiseen mediamaailmaan kuin aikaisemmin.

– Sitä pelätään oikeasti, että media tulee ja valtaa päiväkodin, mutta se, että opetetaan ja kerrotaan lapsille, mitä laitteilla voi tehdä, auttaa lasta olemaan kriittinen.

Lasten päivähoidon suunnittelijana Helsingin sosiaalivirastossa työskentelevän Mikko Mäkelän mukaan perinteisiä käytäntöjä ei tulisi unohtaa.

– On todistettu, että esimerkiksi metsässä kävely kehittää aivoja, ja tällaisia toimintoja ei voida tekniikan avulla korvata, Mäkelä sanoo.

Asiasta kertoi YLE verkkosivut

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi