Olet tässä:  / Arkisto 2011 / Koulukiusaaminen / Lapsen ja nuoren masennus / Omat jutut / (15.8.2011) Kemin erityisopetuksen laatu sulaa kuin lumilinna konsanaan!

(15.8.2011) Kemin erityisopetuksen laatu sulaa kuin lumilinna konsanaan!

lakikirja

Kemissä niin kuin monessa muussakin kunnassa, erityisopetuksen tarve on ollut nousussa vuosittain. Oppilaiden määrä vähenee Kemissä, mutta erityisopetusta saavien määrä on kuitenkin nousussa.

Kemissä oli vuonna 2010 105 oppilasta erityisopetuksessa ja osa-aikaisessa erityisopetuksessa 323 oppilasta. Tälle vuodelle oli tiedossa, että tukia tarvitsevien määrä tulee vielä tästäkin nousemaan. Niinpä koulunkäyntiohjaajien määrää esitettiin lisättäväksi 17 koulunkäyntiohjaajasta 19 koulunkäyntiohjaajaan.

Kemin kaupunginhallitus päätti kesäkuun 2011 kokouksessa, että sivistyspalvelukeskukselle myönnetään enintään 10 koulunkäynninohjaajan määräaikaiseen täyttöön, tarve olisi ollut 19 koulunkäyntiohjaajalle.

Kemissä olisi tarve 45 avustajalle, mutta nyt joudutaan selviämään 36 avustajalla. Tornio on samankokoinen koulukaupunki ja siellä on avustajia yli 70!!

Toivotun lisäämisen sijaista kaupunginhallitus päätti vähentää 7 koulunkäyntiohjaajan vakanssia. Mihin on sulanut Kemin erityisopetuksen laadullinen kehittäminen. Vuosina 1997–2001 Kemi oli mukana valtakunnallisessa erityisopetuksen laatuverkossa. Ajatuksena oli ” Koulunkäyntiavustajien kouluttaminen ja palkkaaminen kouluille, jotta kaikkien oppilaiden koulunkäynti voitaisiin järjestää hyvin.”

Nyt kymmenen vuotta myöhemmin tämä valtakunnallisesti mainetta saanut kemiläinen erityisopetuksen laatuhanke on sulamassa kuin jokavuotinen sisäsataman Lumilinna.

Entisenä kemiläisenä olen seurannut Kemin perusopetusta jo senkin takia, että 90-luvulla ”erityisopetus” Kemissä aiheutti pojalleni paljon ongelmia ja murheita.

Kukaan ei voi väittää, että koulunkäyntiohjaaja olisi kunnalle menoerä pitkässä juoksussa, mutta jos tilannetta seurataan kunnan huonon rahatilanteen takia niin silloin tietenkin ”ylimääräiset” koulunkäyntiohjaajat maksaa kunnalle.

Jokainen oppilas on hyvän ja laadukkaan opetuksen arvoinen, myös tukea tarvitseva oppilas. Heidän kohdalla tänä vuonna haettu säästö on myöhemmin kasvava kuluerä. Miksi lasten kohdalla asiantuntijoiden lausunnot eivät aukaise päätöksentekijöiden silmiä. Jos esitetään, että tarvetta olisi 19 koulunkäyntiohjaajalle, niin kaupunginhallitus äänestyksen jälkeen muuttaa numero 9:n numeroksi 0 niin he joutaisivat silloin mennä matematiikan tukiopetukseen aasinmyssyn kanssa.

– ”Rehtori” AaaPeeHoo

  • Ohessa on Kemin kaupunginhallituksen pöytäkirja 21.6.2011, pykälä 227

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi