Olet tässä:  / Arkisto 2013 / Koulukiusaaminen / Lapsen ja nuoren masennus / Omat jutut / (8.4.2013) Oppilaan ojentaminen vuonna 1973 ja vuonna 2013

(8.4.2013) Oppilaan ojentaminen vuonna 1973 ja vuonna 2013

lakipykala

Vuonna 1973

Opettaja ”Paavo Pikkarainen” tuli aamulla luokkaan ja toivotti koko luokalle hyvää huomenta.. luokka nousi seisomaan ja toivotti myös hyvää huomenta opettajalle… samalla opettaja huomasi, että ”Timolla” on pipo päässä.

Opettaja pyysi ”Timoa” ottamaan pipon pois päästä. ”Timo” oli luokan kovis.. ei hän ottanut pipoa pois päästä edes toisella pyynnöllä.. tällöin opettaja meni ”Timon” luokse ja otti pipon pois pojan päästä.

Hetken kuluttua opettaja näki kuinka ”Timo” laittoi pipon takaisin päähänsä ja koko luokka rupesi nauramaan… Nyt opettaja suuttui ja meni ”Timon” luokse, otti pipon pois päästä ja KÄSKI ”Timoa” nousemaan pulpetin viereen seisomaan. Siihen ”Timo” sanoi opettajalle, että ”ota itse tuo peruukki pois päästä”. Luokka repesi nauramaan, tällöin opettaja otti ”Timoa” korvasta kiinni ja nosti hänet seisomaan pulpetin viereen. Seisotti ”Timoa” siinä 10 minuuttia ja käski sitten mennä rehtorin kansliaan.

Rehtori oli jo aikaisemmin joutunut puhuttelemaan ”Timoa”. Nyt Rehtori suuttui todenteolla ja kertoi kuinka koululla menee liian paljon aikaa ”Timon” ja muiden samanlaisten oppilaiden ojentamiseen. Siihen ”Timo” sanoi, että ”ei ole minun murheeni”. Tällöin rehtori suuttui, meni ”Timon” viereen ja läpsäsi häntä poskelle. ”Timo” alkoi itkeä, mutta ennen lähtöään pyysi kuitenkin anteeksi omaa huonoa käytöstä ja kertoi, että pyrkii muuttamaan tapansa.

Aikuisiällä ”Timo” näki jo eläkkeellä olevan rehtorin kaupungilla. He kättelivät ja muistelivat kouluaikaa. ”Timo” kertoi rehtorille, että monet hetket tuli muisteltua sitä aikaa, kun rehtori ja muut opettajat kurittivat aiheesta luokan kovista.

Mutta koskaan ”Timo” ei ollut katkera siitä kohtelusta jonka hän sai peruskoulussa. Kiitti vielä rehtoria isällisestä kasvattamisesta ja siitä, että tuli opittua kunnioittamaan aikuisia ihmisiä.

Lopuksi rehtori kysyi, että mitä ”Timo” tekee työkseen? ”Olen nykyään koulukuraattori, kiitos sinun ja muiden koulun henkilökunnan”

Vuonna 2013

Opettaja ”Paavo Pikkarainen” tuli aamulla luokkaan ja toivotti koko luokalle hyvää huomenta.. luokan perältä kuului pikkasen muminaa ”hyvää huomenta”… samalla opettaja huomasi, että ”Timolla” on pipo päässä.

Opettaja pyysi ”Timoa” ottamaan pipon pois päästä. ”Timo” oli luokan kovis.. ei hän ottanut pipoa pois päästä edes toisella pyynnöllä.. tällöin opettaja meni ”Timon” luokse ja otti pipon pois pojan päästä.

Silloin ”Timo” suuttui ja haistatti paskat opettajalle ja laittoi pipon takaisin päähänsä. Opettaja palasi omalla paikalle ja mumisi itsekseen ”että tällainen päivä taas”.

Myöhemmin opettaja näki kun ”Timo” ärsytti naapurioppilasta joka melkein oli romahtamispisteessä. Nyt opettaja suuttui ja meni ”Timon” luokse, otti pipon pois päästä ja KÄSKI ”Timoa” nousemaan pulpetin viereen seisomaan.

”Timo” sanoi opettajalle, että ”haista sinä v***u senkin vanha p***a, tällöin opettaja pyysi ”Timoa” poistumaan luokasta, kun ”Timo” ei lähtenyt, niin opettaja otti häntä kädestä kiinni ja lähti viemään ”Timoa” pois luokasta.

Eteiseen ”Timon” vietyään ka kädestä kiinni pitäen, käytävällä tuli rehtori vastaan, joka silminnähden järkyttyi kun näki, että opettaja piti ”Timoa” kädestä kiinni.

Hän meni heidän luokseen ja ilmoitti opettajalle, että ”et sinä voi noin ottaa poikaa kädestä kiinni, näethän sinä, että hänelle käy kipeää”.

Opettaja kertoi mitä kaikkea oli luokassa tapahtunut. Rehtori pyysi opettajaa mukaan kansliaan ja kertoi siellä, että hänen on pakka tehdä opettajasta tutkintapyyntö poliisille opettajan käytöksestä ja kertoi vielä opettajalle, että ”se miten meitä ojennettiin ja kasvatettiin peruskoulussa 70-80 luvulla ei päde nykyään, lapset ovat kuitenkin tulevaisuuden aikuisia ja heihin meidän täytyy joskus turvautua.”

-Ari-Pekka Harju

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi