Olet tässä:  / Arkisto 2011 / Koulujen lakkautus / Koulukiusaaminen / Peruskoulu / Videoita / (14.8.2011) Pojat päätyvät tyttöjä useammin erityisopetukseen – katso video

(14.8.2011) Pojat päätyvät tyttöjä useammin erityisopetukseen – katso video

koulu

Sukupuolten väliset erot koulumenestyksessä ja koulussa viihtymisessä ovat Suomessa suurempia kuin useimmissa muissa maissa. Poikien riski joutua sopeutumisvaikeuksien ja tunne-elämän häiriön vuoksi erityisopetukseen on tyttöihin nähden yli viisinkertainen.

Ero sukupuolten lukutaidossa on Suomessa yli 60:stä Pisa-tutkimuksiin osallistuneesta maasta viidenneksi suurin.

– Kyllähän keskimääräinen ero on Suomessa merkittävä. Se vastaa puolentoista kouluvuoden edistystä, havainnollistaa yliopistonlehtori Sari Sulkunen Jyväskylän yliopistosta.

Tutkimusten mukaan liki puolet suomalaispojista viihtyy koulussa huonosti.

– Poikajoukon maskuliininen kulttuuri törmää koulun kulttuuriin, joka on akateeminen, huomauttaa Turun yliopiston kasvatustieteen professori Risto Rinne.

– Toinen vaatii herkeämätöntä hyviin arvosanoihin pyrkimistä ja kilpailua. Poikajoukon kulttuuri taas on suuntautunut elämään koulun ulkopuolella: työelämään ja siihen, mitä tapahtuu kadulla. Sitä ei kiinnosta koulun kulttuuri, eikä se arvosta sitä, Rinne selittää.

Tiastokeskuksen mukaan kokoaikaisessa erityisopetuksessa oli viime syyskuussa 11,5 prosenttia peruskoulua käyvistä pojista ja 5,5 prosenttia tytöistä.

Jyrkin ero oli sopeutumisvaikeuksien ja tunne-elämän häiriön vuoksi erityisopetukseen päätyneissä. Heistä poikia oli noin 5 000 ja tyttöjä vain noin 900. Peruskoulua kävi noin 280 000 poikaa ja noin 266 000 tyttöä.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen on erityisen huolissaan lukutaidosta.

– Kunnollinen lukutaito on tärkeää siksikin, että pojat oppisivat rauhoittumaan, Sinkkonen muistuttaa.

Asiasta kertoi Turun Sanomat

TOSI TARINA ”Laman lapset” video vuodelta 2001

Osa 1

Osa 2

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi