Olet tässä:  / Ammatillinen koulutus / Lukio / Peruskoulu / Uutiset 2017 / (3.6.2017) Erityisopettaja: ”Koulutodistus kertoo vain vähän siitä, mitä lapsi osaa”

(3.6.2017) Erityisopettaja: ”Koulutodistus kertoo vain vähän siitä, mitä lapsi osaa”

Kouluarvosana on yhden opettajan näkemys lapsen osaamisesta tietyllä hetkellä, erityisopettaja Kaisa Vuorinen muistuttaa. Se ei ole hyvän tai huonon mittari.

Sanotaan tämä asia ensin: Kaisa Vuorisen mielestä lasten ja nuorten vertailu numeroiden ja arvosanojen perusteella on tarpeetonta, jopa haitallista. Erityisopettaja ja positiivisen pedagogiikan tutkija sanoo, että ihmisiä ei voi laittaa paremmuusjonoon arvosanojen perusteella.

– Arvosana tietyssä aineessa on yhden opettajan näkemys lapsen osaamisen yhdestä osa-alueesta tietyllä hetkellä. Ne eivät oikeasti ole aina edes keskenään vertailukelpoisia tai kerro osaamisesta. Suomalaisessa tutkimuksessa selvisi, että esimerkiksi vaativan lukion kuutonen voi vastata toisen koulun ysiä.

 

Koska arvosanoja kuitenkin käytetään, lapset myös vertailevat niitä. Muistakin kuin numerotodistuksista osataan katsoa, missä kohdassa ruudukkoa rasti on.

Vuorinen on työssään keskustellut vastikään arvosanojen merkityksestä 6- ja 8-luokkalaisten kanssa. Lapset ja nuoret suhtautuvat arvosanoihin jopa hätkähdyttävän vakavasti, varsinkin yläkoulussa.

– Arvosanoista tulee stressiä ja painetta. Lapset rakentavat identiteettiään sen mukaan, miten he asettuvat suhteessa kavereihin. Olenko saanut huonomman kuin joku muu?

Pettymys arvosanaan voi johtaa siihen, ettei edes yritä oppia. Pahimmillaan pettymys voi johtaa siihen, ettei lapsi enää halua oppia.

– Kun lapsi saa ns. ”huonon todistuksen”, hän saattaa tulkita olevansa huono. Siitä seuraa ajatus, että en osaa. Ja jos en osaa vaikka matikkaa, eihän siinä sitten oikein kannata ponnistellakaan.

Muistuta lasta siitä, missä hän on hyvä

Miten vanhempi voisi tukea lasta, joka on pettynyt saamaansa todistukseen? Vuorinen neuvoo muistuttamaan lasta kaikista niistä asioista, joissa hän on hyvä.

– Kouluarvosana kertoo vain vähän siitä, mitä lapsi osaa. Lapsilla on todella paljon taitoja ja vahvuuksia alueilla, joita todistuksen arvosana ei tavoita. Joku voi olla todella sinnikäs, supertaitava käsistään, urheilullinen tai hyvä kaveri muille.

– Yksi erityisluokan oppilaani sanoi kerran hyvin, että jokainen voi olla hikari omalla alueellaan.

Lapsen kanssa voi pohtia sitäkin, millainen merkitys numeroilla tai arvosanoilla hänelle on. Miksi hän haluaisi arvottaa itseään juuri niiden kautta? Onko vanhempi tullut liian paljon korostaneeksi numeroiden merkitystä?

Yhdessä voi miettiä myös sitä, mitä voisi tehdä toisin. Kokeeko lapsi, että on tehnyt parhaansa? Tärkein viesti kuitenkin on lapsen arvostaminen omana itsenään.

– Lapsi on ainutlaatuinen ja arvokas, koulumenestyksestä riippumatta.

Katri Jaalamaa / Vauva.fi

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi