
(26.3.2017) ”Mukava tulla kivaan kouluun”
Lakkautusuhan alla ollut llmajoen pienin alakoulu, Nopankylän koulu, sai jatkoaikaa toistaiseksi.
Ilmajoella löytyy tahtoa säilyttää kunnassa olevat lukuisat kyläkoulut. Pitäjän pienimmän koulun Nopankylän koulun hengissä pitäminen on yksi hyvä esimerkki siitä.
Nopankylän koulussa kymmenettä vuotta opettava nykyinen koulunjohtaja Sirkku Vainio-Hynnilä ja vanhempainyhdistys iloitsevat inhimillisestä päätöksenteosta Ilmajoella ja koulun saamasta virallisesta jatkoajasta.
– On mukavaa tulla töihin kivaan kouluun ensi syksynäkin. Tämä on kuin lintukoto, kun ajattelemme esimerkiksi sijaintiamme laajan peltoaukeaman ja metsän vierellä. Tässä on lähellä kaikki oppimisympäristö, mitä alakoulussa tarvitaan.
Nopankylän 117-vuotias koulu on Ilmajoen vanhimpia kouluja. Koulussa on tällä hetkellä 23 oppilasta ja kaksi luokanopettajaa.
Koulu on ollut Vainio-Hynnilän mukaan mukana neljä vuotta Liikkuvassa koulussa ja on myös mukana Kiva koulu (kiusaamisen vastaisessa) -hankkeessa. Koulu on ollut myös mukana kansainvälisessä Erasmus+-hankkeessa lukuvuosina 2014–2016. Hankkeeseen kuului myös oppilasvaihtoja.
– Kävimme viikon retkellä Espanjassa Barcelonassa ja Fragassa viime toukokuussa. Meillä oli myös täällä vieraita viidestä maasta toukokuussa 2015.
Koulun kuudennen luokan oppilaat Juulia Ketola ja Sara Koivuniemi ovat viihtyneet pienessä kyläkoulussa hyvin.
– Täällä on hyvä yhteishenki. Myös tukipetusta on helppo saada tarvittaessa, kun oppilaita on vähän. Näin opettajat pystyvät enemmän keskittymään oppilaisiin, Ketola kiitteli.
Hän pitää koulun opettajia ammattitaitoisina.
– He osaavat asiansa ja ovat tosi mukavia. Kuvaamataidon tunnit ovat olleet parasta täällä
Hänen mukaansa koulussa riittää toimintaa myös välituntisin.
Koivuniemi pitää myös pienen koulun tiiviistä ilmapiiristä, kun oppilaat tuntevat hyvin toisensa.
– Täällä on helppo olla kaikkien yhdessä ja muistaa kaikkien oppilaiden nimet. Kun koulu on pieni, niin se ei ole niin sekainen.
Nopankylän koulua oltiin helmikuussa lakkauttamassa ensi syksystä alkaen. Tämä perustui viime syyskuussa tehtyyn laskentaan, jonka mukaan oppilasmäärä viime syksyn laskentapäivänä olisi ollut 22 ja kahtena seuraavana vuonna 20 ja 22. Tämä olisi mahdollistanut koulun lakkauttamisen jo ensi syksynä.
Inhimillisen laskentavirheen jälkeen sivistyslautakunnan tekemä lakkautusuhka peruuntui. Koulu sai jatkoaikaa, kun ilmeni, ettei oppilasmäärä alittanutkaan 23 oppilaan rajaa.
Ilmajoen kunnanhallitus on käsitellyt kuntalaisaloitteen perusteella oppilasmäärän laskentatavan muutosta jatkossa. Asia käsitellään lopullisesti valtuustossa.
– Mikäli esitys menee läpi meille positiivisesti, se turvaisi kyläkoulumme jatkuvuuden. Tämä kyläkoulu on kylän keskus ja selkäranka, Vainio-Hynnilä muistuttaa.
Enimmillään Nopankylän koulussa on ollut 70 oppilasta vuonna 1921, kun oppivelvollisuus astui voimaan.
Nopankylänkyläseuran puheenjohtajana kolmatta vuotta toimivaVesa Pihlaja-Kuhna totesi kyläkoulun olevan tärkeä lenkki vajaalle 300 hengen pienelle kylälle.
– Toimiva koulu on selkeästi yksi tukijalka kylälle. Se edesauttaa sitä, että kylä pysyy muuttovoittoisena. Väki on ainakin nuorentunut kylässä vuosien saatossa.
Ilmajoella yhä peräti 12 kyläkoulua hengissä
Ilmajoen kunnan sivistystoimenjohtajan Kirsi Kinnusen mukaan kyläkouluja on Ilmajoella hengissä pitäjässä yhä peräti 12.
– Suomen muissa tämän kokoisissa kunnissa ei käsittääkseni ole näin tiheää kouluverkkoa hän arvelee.
Pitäjän suurimmassa koulussa Ahonkylän koulussa tulee Kinnusen mukaan näillä näkymin olemaan oppilaita elokuussa 223 ja Herralan koulussakin yli 200.
Pienimmät koulun Ilmajoella ovat Nopankylän jälkeen Ilomäen ja Luoman koulut.
Niissä oppilasmäärät ylittävät vähimmäismäärän eli vähintään 23 oppilaan rajan.
– Mikään muu koulu Nopankylän lisäksi ei meillä ole lähelläkään rajaa. Ilomäessä tulee olemaan elokuussa näillä näkymin 27 ja Luomalla 29 oppilasta. Tuomikylässä on yli 30 ja Munakassa yli 40 oppilasta.
– Tilanne voi aina muuttua muuttoliikkeen myötä. Tulevan lukuvuoden oppilaita vielä ilmoittautuu kouluihin.
Väestörekisterin tilastointipäivä on Ilmajoella 20. syyskuuta.
Ilmajoella on lakkautettu hänen mukaansa viime vuosina kolme koulua.
– Vuonna 2010 lakkautettiin Peuralan koulu, 2009 Jouppilan koulu ja 2008 Marjoharjun koulu kunnanvaltuuston vuoden 2005 päätöksen jälkeen, Kinnunen listaa.
-Hannu Lusa / Ilkka
KIRJOITA KOMMENTTI: