Olet tässä:  / Ammatillinen koulutus / Arkisto 2011 / Koulukiusaaminen / Lapsen ja nuoren masennus / Peruskoulu / (9.8.2011) Vanhemmat puuttuvat jopa liikaa koulutyöhön

(9.8.2011) Vanhemmat puuttuvat jopa liikaa koulutyöhön

633032

Koulutettu ja kunnianhimoinen vanhempi saattaa olla haitaksi lapsen koulutyölle.

Välitunti on vielä kesken, kun kimpaantunut isä soittaa opettajalle setviäkseen lasten kinastelua koulun pihalla. Toinen valittaa sähköpostilla siitä, että lapselle ei anneta tarpeeksi läksyjä – tai tarpeeksi hyviä arvosanoja.

Osa vanhemmista ei piittaa lastensa koulunkäynnistä lainkaan, osa puolestaan on liian innokkaita. Akateemisesti koulutettu, kunnianhimoinen ja lapsensa parasta ajatteleva vanhempi saattaakin olla opettajalle juuri se rasittavin äiti tai isä.

Helsingin yliopiston dosentin Hannele Cantellin mukaan joskus taustalla voi olla ylihuolehtimista tai vanhemman pakonomainen tarve menestyä.

– Osa vanhemmista vaatii liikaa lapsiltaan. Opettajan tehtävä on tasapainottaa ja vakuuttaa vanhemmilleen, että vähempikin riittää, Cantell sanoo.

Sähköinen reissuvihko, sähköposti ja kännykät ovat tehneet opettajan ja kodin välisen vuorovaikutuksen helpommaksi. Toisaalta joidenkin vanhempien jatkuvat yhteydenotot ja neuvot kuormittavat opettajan normaalia työtä.

– Jotkut vanhemmat ovat innokkaita osallistumaan koulutyöhön vähän liikaakin, Cantell huokaa.

Rehtorin rooli ratkaiseva

Taannoin opettaja oli arvostettu ja jopa pelätty, eikä hänen auktoriteettiaan juuri kyseenalaistettu. Nyt lapsia kuunnellaan ja kunnioitetaan, mikä on Cantellin mielestä hyvä asia.

– Mutta jos puhutaan törkeästi, siihen on puututtava heti. Huonoa käytöstä ei pidä sallia, on eri asia kyseenalaistaa asioita, Cantell painottaa.

Vanhemmat saattavat vedota siihen, ettei lapsi kotona käyttäydy opettajan moittimalla tavalla. Cantell kehottaa luottamaan opettajan ammattitaitoon, vaikka opettajatkin tekevät virheitä.

– Tilanne on aivan erilainen, kun lapsi on perheen kanssa tai 20-30 lapsen ryhmässä, hän painottaa.

Cantellin mielestä rehtori on tärkeässä asemassa, kun opettajien tai koulun ja kodin välistä vuorovaikutusta halutaan parantaa. Hänen mukaansa hyvä johtaja ei syytä tai moiti, vaan puuttuu asioihin rakentavasti.

Cantell muistuttaa, että ongelmia on koululuokissa ollut aina. Suurin osa vanhemmista on ”ihan tavallisia”, joiden kanssa yhteistyö sujuu hyvin.

– Valtaosa opettajan työstä on kivaa! Suomessa opettajan työhön todella halutaan, Cantell muistuttaa.

-STT

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi