
(16.4.2013) Opettaja otti rinnuksista kiinni Alppilassa – lue Opetusviraston selvitys sanasta sanaan
Helsingin opetuslautakunta käsittelee Alppilan yläasteelta potkut saaneen opettaja Antti Korhosen potkut. Palvelussuhteen purkamista käsitellään kokouksessa 7. toukokuuta.
Opetusvirasto on laatinut yhteenvedon tapahtumista. Se on referoitu yläasteen rehtorin tekemän päätöksen pohjalta. Voit lukea yhteenvedon tästä sanasta sanaan.
Oppilas B tarkoittaa oppilasta, jonka opettaja Antti Korhonen poisti ensimmäisenä koulun ruokalasta. Oppilas A tarkoittaa oppilasta, jonka Korhonen työnsi ulos ruokalan ovesta. Nämä tapahtumat ovat tallentuneet myös videolle.
Yhteenveto tapahtumista
Alppilan yläasteen koulun ruokalassa 25.3.2013 (referoitu rehtorin 8.4.2013 tekemän päätöksen pohjalta)
Mitä ruokalassa tapahtui
Tilanne ruokalassa alkoi toisesta välikohtauksesta. Oppilaiden ruokailun alettua opettaja pyysi ruokapöydässä istuvaa oppilas B:tä ottamaan hupun pois päästä. Voimakkain sanakääntein opettaja totesi heittävänsä oppilaan ulos ruokalasta, jos tämä ei ota huppua pois. Oppilas B poistui ruokalasta. Samassa pöydässä istui oppilas A, joka jatkoi ruokailuaan tämän jälkeen. Tilanne ruokalassa oli rauhallinen.
Ruokailtuaan oppilas A meni opettajan luo, ja pyysi tätä pyytämään anteeksi käytöstään oppilas B:ltä. Tästä alkoi väittely oppilas A:n ja opettajan välillä. Opettaja tarttui oppilasta kiinni rinnuksista ja kaulaliinasta. Opettaja yritti saada oppilaan poistumaan ruokalasta repimällä häntä vaatteista ja työntämällä hänet selkä seinää vasten. Sanaharkka jatkui vielä ruokalan oven edessä, jonka päätteeksi opettaja työnsi rinnuksista voimalla oppilas A:n ulos ruokalasta portaikkoon. Opettaja ei jäänyt seuraamaan, miten oppilaalle kävi, vaan poistui takaisin ruokalaan.
Opettaja ei pyytänyt tilanteeseen avuksi toista opettajaa. Yleinen tilanne ruokalassa oli koko ajan rauhallinen.
Miten tilannetta selvitettiin koulussa
Oppilas A tuli rehtorin luokse suoraan tapahtuman jälkeen, jolloin rehtori rauhoitteli oppilasta pitkään ja sen jälkeen haastatteli häntä tapahtuneesta. Myös huoltajiin oltiin yhteydessä. Saadakseen kokonaiskuvan tapahtuneesta rehtori A kuuli samana päivänä paikalla olleita opettajia sekä oppilaita. Rehtori oli yhteydessä kaupungin lakimiehiin ja pyysi näiltä neuvoa siihen, miten tilanteessa toimitaan. Rehtori teki myös tutkintapyynnön poliisille.
Rehtori A ilmoitti opettajalle palvelussuhteen päättämismenettelyn aloittamisesta 27.3.2013. Lain mukaan virkasuhde pitää purkaa 14 vuorokauden kuluessa prosessin aloittamisesta. Opettajan kuulemistilaisuus pidettiin 4.4.2013. Kuulemisessa olivat läsnä opettaja, rehtori B, aluepäällikkö, pääluottamusmies sekä apulaisrehtori kirjaamassa kuulemisen. Saatujen selvitysten perusteella rehtori B teki 8.4.2013 päätöksen opettajan virkasuhteen purkamisesta.
Perusteet rehtorin päätökselle opettajan virkasuhteen purkamisesta
Virkasuhteen purkamispäätöksen mukaan opettajan menettely hänen poistaessaan oppilaan ruokalasta ei ollut puolustettavaa eikä asianmukaista. Saadun selvityksen perusteella, tilanteen uhkaavuus ja kokonaisarviointi huomioon ottaen, opettaja ei toiminut perusopetuslain mukaisesti. Opettaja vaaransi tilanteessa oppilas A:n turvallisuuden käymällä oppilaaseen kiinni kahdesti, jossa toisella kertaa hän työnsi oppilaan kohti portaikkoa aiheuttaen vakavan vaaran oppilaan terveydelle ja hänen psyykkiselle turvallisuudelleen.
Koska opettaja työskentelee alaikäisten parissa, on työnantajan voitava luottaa siihen, että hänen toimintansa täyttää lain vaatimukset. Tapauksen jälkeenkään opettaja ei nähnyt toiminnassaan mitään moitittavaa.
Opettajakoulutuksen saaneena ja vuosien ajan lasten ja nuorten parissa työskennelleenä opettajan olisi tullut ymmärtää, että käydessään tässä tilanteessa oppilaaseen kiinni hän syyllistyy erittäin vakavaan virkavelvollisuuden rikkomiseen ja virkavelvollisuuksien vastaiseen menettelyyn. Työnantajan ei voi tällöin edellyttää jatkavan opettajan virkasuhdetta. Arvioituaan tapausta kokonaisuutena rehtori piti opettajan toimintaa törkeänä.
Perusopetuslaki lähtee siitä, että kaikilla on turvallinen olo koulussa.
Opettajan mahdollisuus puuttua oppilaan henkilökohtaiseen koskemattomuuteen on tarkoitettu vain niitä poikkeuksellisia tilanteita varten, joissa muut toimenpiteet eivät ole auttaneet, ja muiden oppilaiden oikeus työrauhaan tai turvallisuuteen vaatii välittömiä toimenpiteitä. Tällaista tilannetta ei Alppilan yläasteen koulun ruokalassa saatujen selosteen pohjalta ollut.
KIRJOITA KOMMENTTI: