Olet tässä:  / Arkisto 2013 / Koulujen lakkautus / (16.4.2013) Vielä tuosta Mäyry vs. Ylijoki

(16.4.2013) Vielä tuosta Mäyry vs. Ylijoki

Mäyryn koululle ei löytynyt myötämieltä Kuortaneen kunnanhallituksessa, kun asiana oli tehdä päätösesitys kunnanvaltuustolle lakkautettavasta koulusta. Kuva: Heikki Hakanen

Mäyryn koululle ei löytynyt myötämieltä Kuortaneen kunnanhallituksessa, kun asiana oli tehdä päätösesitys kunnanvaltuustolle lakkautettavasta koulusta. Kuva: Heikki Hakanen

Kun tuli luettua tuo Kuortaneen kunnanhallituksen esityslista, liittyen siihen kumpi koulu lakkautetaan. Tulee todella hiljainen hetki.. en tunne kummankaan koulun historiaa eikä minulla ole mitään tunnesiteitä näihin kouluhin.

Mutta ihmettelen todella kuinka kunta päätyy Mäyryn koulun lakkautukseen. Koulun ”ongelma” näyttää olevan se, että koulu on n. 100 vuotta vanha.

Alla muutamia lainauksia kokouspöytäkirjasta…

Oppilasennusteet ilman esioppilaita:

Lukuvuosi

 • 2013-14 (Mäyry 53) Ylijoki (13)
 • 2014-15 (Mäyry 56) Ylijoki (17)
 • 2015-16 (Mäyry 62) Ylijoki (21)
 • 2016-14 (Mäyry 63) Ylijoki (21)
 • 2017-18 (Mäyry 63) Ylijoki (20)
 • 2018-19 (Mäyry 60) Ylijoki (21)

Sivistysjohtajan ehdotus:
Asiaselostuksessa esitettyjen laskelmien perusteella sivistyslautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle ja valtuustolle, että koulutoiminta lakkaa Ylijoen koululla 1.8.2013 alkaen. Perusteena on pieni oppilasmäärä, jossa ei ole merkittävää kasvua lähivuosina. Ylijoen oppilasmäärä (13 oppilasta) voidaan sijoittaa helposti muihin kouluihin ja kuljetuskulut ovat pienet. Ylijoen koulun lakkauttamisella sivistystoimi saavuttaa optimaalisimmat säästöt vuosittain.

Mäyryn koulun lakkauttaminen suuren ja kasvavan oppilasmäärän takia ei ole perusteltua. Mäyryn oppilaiden (53:sta 63:een) sijoittaminen muihin kouluihin on ongelmallista, koska vastaanottavan koulun luokkakoot kasvavat liian suuriksi. Oppilaiden kuljetus tuo lisäkustannuksia vuodessa noin puolet siitä mitä saadaan säästöä yhden opettajanviran lakkauttamisesta.

Lakkautusperusteena ei voi käyttää sitä, että koulurakennus on vanha ja arvokas tai remontti tulee kalliiksi. Koulusta ei ole välttämätöntä tehdä uuden veroista, vaan korjata vain tarpeelliset kohdat. Remontti voidaan myös ajoittaa useammalle kesälle.

********

Kunnanjohtajan ehdotus:
Sivistyslautakunnan päätöksen mukaisesti kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että se päättää lakkauttaa Mäyryn koulun (= esikoulu- ja koulutoimintaa ei järjestetä Mäyryn koululla) 1.8.2013 lukien.

Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että se päättää todeta päätöksen perusteluina seuraavia näkökohtia:

Mäyryssä käydään koulua rakennuksessa, joka on yli 100 vuotta vanha ja joka tarvitsee laajan peruskorjauksen. Ylijoen koulurakennus puolestaan on valmistunut 1980-luvun lopussa ja on hyväkuntoinen.

Ylijoen koulukiinteistöllä tarvitaan pienehköjä korjaus- ja parannustoimenpiteitä, paljolti rakennuksen ulkopuolella. Tilat Ylijoen melko uudessa koulurakennuksessa ovat hyvät ja toimivat.

Etäisyydet Mäyryn ja Ylijoen koulujen välillä ovat pienet. Tästä syystä myös oppilaiden koulumatkoissa tapahtuu Mäyryn koulun lakattua suhteellisen pieniä, kohtuullisiksi katsottavia muutoksia.

Kaikenkaikkiaan, valitsemalla Kuortaneen eteläisen alueen kouluksi vähän yli 20-vuotias koulurakennus, toistasataa vuotta vanhan koulurakennuksen sijasta, saadaan laadukkaat ja viihtyisät puitteet sekä oppilaille että henkilöstölle.

1 kommentti

 • Jari siukola

  / Vastaa

  Mäyryn koulun lopettamisella tavoiteltiin säästöjä kunnankäyttötalouteen, mutta kuinkas kävikään? Koululaisten kuljetuskustannukset ovat nousseet rajusti. Kuljetuskustannukset on ylittynyt 118 000 eurolla. Tieto on peräisin tasekirjasta 1.1 – 31.12.2013. Virkamiehet väittävät, että ylitys johtuu eskareiden kuljetuksista, koska eskareiden opetus on keskitetty Alvariin kirkonkylälle. Edellisen vuoden (2012) eskareiden kyyditykset ovat olleet yhtä laajamittaisia, kuin vuoden 2013. Ensi lukukauden (2014-2015) Mäyryläisiä oppilaita on taas enemmän kuljetettavina. Kiitos kuuluu Mäyryn kylään muuttaville nuorille perheille, mutta sitä ei valtuusto arvosta.

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi