Olet tässä:  / Arkisto 2009 / Koulujen lakkautus / Koulukiusaaminen / Lapsen ja nuoren masennus / (5.3.2009) Kurjuutta kasataan opetustoimeen: lapset ja nuoret sijaiskärsijöinä

(5.3.2009) Kurjuutta kasataan opetustoimeen: lapset ja nuoret sijaiskärsijöinä

Valtakunnallinen

Kuntatalouden kriisi toi rehtorien ja opettajien painajaisiksi uudentyyppiset leikkauslistat. Talousarvioita tarkastellaan kunnissa nyt uusin silmin ja leikkauksia kaivetaan kaksin käsin. OAJ ei jää sivustaseuraajaksi.

Rekrytointikielto. Sijaistenottokielto. Vapaaehtoinen virkavapaa. Määräaikaisuuksien katkaiseminen. Eikä siinä kaikki.

– Tämä taantuma toi opetustoimeen takaisin vanhat, huonoiksi havaitut leikkaustavat. Nyt ei niinkään mietitä lomautuksia, vaan ollaan nipistämässä vähän kaikesta. Ehdotukset ovat olleet mitä mielikuvituksellisimpia. Aina ei kuitenkaan muisteta, että oppilaiden lainmukaiset oikeudet ohittavat kaikki säästöperusteet, toteaa OAJ:n työmarkkina-asiamies Jarmo Niskanen.

Hänen sähköpostiinsa sataa nyt viikoittain useita viestejä eri puolilta maata kunnista, joissa niistetään opetustointa milloin talouden tasapainottamisen, milloin tilanteen uudelleenarvioinnin nimissä. Taloustilanne on vakava, mutta Niskanen muistuttaa, että opetustoimeen eivät sovi ne toimet, jotka voivat yritysmaailmassa olla arkea.

– Esimerkiksi lomarahoja ei muuteta vapaiksi. Opetusalalla siitä ei synny säästöä, sillä vapaiden ajaksi tarvitaan sijaisia. Jos sijaiset jätetään palkkaamatta, se tapahtuu aina oppilaiden oikeuksien ja turvallisuuden sekä opetuksen tason kustannuksella. Sama koskee tietysti päivähoitoa, Niskanen sanoo.

Lue koko artikkali Opettaja-lehden verkkosivuilta

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi