
(19.11.2014) Tuohtuneet vanhemmat menivät Wilma-lakkoon
Koulujen ja kotien välinen viestintä on kokenut 2000-luvulla huiman muutoksen. Vielä joitakin vuosia sitten ei koulusta kuulunut kotiin juuri mitään – ja jos kuului, oppilas oli joko törttöillyt tai sitten kyseessä oli muutoin vakava asia.
Nykyään vanhemmat saavat viikoittain luettavakseen jopa kymmeniä viestejä ja muita oppilasta koskevia merkintöjä. Sen mahdollistavat koulujen käyttämät sähköiset Wilma- ja Helmi-järjestelmät.
Järjestelmien tuomat viestit puhuttavat vanhempia pääkaupunkiseudulta Nuorgamiin. Pahimmillaan ne voivat viedä jopa koululaisen motivaation opiskeluun.
Erään yläkouluikäisen oppilaan äiti on kummastellut Wilman välityksellä tapahtuvaa viestintää.
Nimettömänä pysyttelevä äiti sanoo, että negatiivisen palautteen antaminen sähköisen järjestelmän avulla – ilman rakentavaa keskustelua – on aivan liian helppoa.
– Mielestäni Wilma-viestittely on päässyt karkaamaan käsistä, ainakin osassa Hyvinkään kouluista. Kannattaisiko Hyvinkään opetustoimen ja koulujen johdon kerrata yhdessä opettajien kanssa, mitä siellä voi ja kannattaa viestiä?
– Ei työelämässäkään esimies voi laittaa alaisesta ylimalkaista kommenttia, tyyliin ”olet huono ja asenteessasi on parantamisen varaa”. Negatiiviset asiat pitäisi aina käydä läpi kasvotusten.
– Samoin lapseni on välillä ihmetellyt, että opettaja ei ensin sano asiasta vaan kirjoittaa sanomisensa suoraan Wilmaan.
Äiti lisää, että hän ei puolustele lapsensa tekemisiä, ja että hänen mielestään Wilma on aivan paikallaan ja oivallinen väline asiatietojen välittämiseen.
– Mutta oleellista näissä sähköisissä reissuvihkoissa mielestäni on, että tiedot ovat faktaa, eivät tunteella kirjoitettuja negatiivissävytteisiä analyyseja oppilaasta ja hänen persoonastaan.
Lue koko artikkeli Länsiväylän nettisivuilta
KIRJOITA KOMMENTTI: