Olet tässä:  / Arkisto 2007 / Koulukiusaaminen / Koulukiusaamiseen lepsu asenne (osa I)

Koulukiusaamiseen lepsu asenne (osa I)

Koulukiusattu

En voi olla puuttumatta niin vaikeaan asiaan kuin koulukiusaaminen. Minulle on soittanut muutama vanhempi Pohjanmaan lakeuksilta, koska heidän mielestään kouluissa ei ole puututtu ongelmaan tosissaan.

Ei ole oikein, että vanhemmille perustellaan kyvyttömyyttä hoitaa asioita sillä, että ”onhan meillä yritetty saada koulukiusaaminen loppumaan”. Yhdessä tapauksessa, josta minulle soitettiin, ei oltu edes otettu yhteyttä kiusaajan vanhempiin. Miksi?

Miten koulukiusaaminen on yritetty lopettaa? Onko kukaan yrittänyt ratkaista? Koulukiusaamiseen suhtaudutaan yleensäkin kovin vaisusti myös koululaitoksen piirissä. Kuvitellaan, että se on jokin välttämätön paha, joka kuuluu kouluelämään.

Meidän vanhempien tulisi muistaa, että kiusaamisen kohteeksi joutuminen saattaa jättää lapseen elinikäiset arvet. Oppilaiden keskinäinen telmiminen on eri asia, mutta lukukauden alussa tapahtuvaan kiusaamistapaukseen tulisi aina kiinnittää aivan erityistä huomiota.

Olen lukenut Martti Paloheimon teoksia ja kiinnittänyt huomiota termiin kotivammainen lapsi. Siihen voidaan lisätä kohta termi: kouluvammainen lapsi. Tietysti voidaan ajatella, että lapset, joita on kiusattu koulussa, eivät välttämättä kerro siitä vanhemmille, koska he tietävät, että kotona heitä ei oteta vakavasti, ei kuunneltaisi eikä puolustettaisi. Nämä ovat niitä kotivammaisia lapsia, joita on nöyryytetty vuosia kotona ajattelematta seuraamuksia.

Joka syksy monissa kunnissa on yhtenä teemana kodin ja koulun yhteistyö. Ei todellakaan ole vaikeaa saada keskustelun aiheita aikaiseksi. Koulukiusaaminen, erityisopetus, iltapäivähoito, luokkakoot, avustajien saaminen – aiheita kyllä piisaa, mutta onko vanhempain illoissa oikeat vanhemmat. Olen kuullut usein sanottavan, ”että siellä ei ollut sitä eikä tota vanhempaa, heidän olisi ollut tärkeää olla paikan päällä”.

Toivon, että kun kutsu käy varhempainiltoihin, niin kaikki vanhemmat olisivat paikalla.

– Ari-Pekka

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi