
(31.10.2014) Väitös: Alakoulun oppimiseroja selittävät asenteet, ajankäyttö, kaverit ja koulu
Alakoulun oppilaiden omat asenteet koulunkäyntiin vaikuttavat paljon oppimiserojen syntyyn, selviää Helsingin yliopistossa marraskuussa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.
Esimerkiksi kuudennella luokalla tytöt suoriutuivat oppimisvalmistehtävissä yleisesti poikia paremmin, mutta ero selittyi tutkimuksen mukaan täysin tyttöjen myönteisemmillä asenteilla ja yrittämisellä. Asennetta ja yrittämistä mitattiin tehtävätilanteessa käytetyn ajan perusteella.
Kiinnostuksen määrä tehtäviä kohtaan ennusti myöhempää suoritusta, mutta sen sijaan yleisempi oppimista koskevat asenteet eivät olleet tutkimuksen mukaan suoraan yhteydessä tehtävästä suoriutumiseen.
”Asenteiden ja kiinnostuksen muutos oli osin luokka- ja kaveriryhmätason ilmiö. Pojat – joilla myös todettiin useammin tukitarpeita kuin tytöillä – näyttivät olevan tyttöjä alttiimpia luokkansa poikien vaikutuksille sekä asenteiden että arviointitilanteessa toimimisen osalta”, tutkimuksesta kertovassa tiedotteessa kuvaillaan.
Tutkimuksessa käytettiin kolmea seuranta-arviointiaineistoa kahden kaupungin alueelta: Helsingistä mukana oli 608 oppilaan satunnaisotos, jossa oppilaita seurattiin ensimmäisen luokan alusta kuudennen luokan loppuun.
Vantaalla seurattiin kahta noin 2 000 oppilaan ikäluokkaa ensimmäiseltä luokalta kolmannen luokan loppuun tai kolmannelta luokalta kuudennen luokan loppuun.
Psykologian maisteri Mari-Pauliina Vainikaisen väitöstutkimuksen yksi päätuloksia oli, että oppimistulosten erot kehittyvät jo alaluokkien aikana.
Oppimaan oppiminen on ollut koulutuspolitiikan viime vuosikymmenten tärkeitä tavoitteita.
”Sen todellisesta kehityksestä tiedetään vähemmän”, tutkimuksen tiedotteessa todetaan.
”Tieto tästä on tärkeä niin koulun kehittämiseksi kuin myös selvittämään miten voidaan ajoissa puuttua tutkimuksissa havaittuihin suoritustason laskun merkkeihin.”
Tehtävissä ja arvioinneissa oli mukana oppimisvalmiuksien testaamista, luetun ymmärtämistä ja matemaattista ajattelua, lisäksi tehtiin asennekyselyitä.
Tulokset osoittavat, että oppimisvalmiustehtävissä ei havaittu sukupuolieroa, vaikka tyttöjen lukutaito oli koulun alussa hieman poikia parempaa.
Lue lisää HS:n verkkosivuilta
KIRJOITA KOMMENTTI: