Olet tässä:  / Koulukiusaaminen / Uutiset 2014 / (23.10.2014) Saako opettaja puuttua koulumatkalla tapahtuvaan kiusaamiseen? ”Käsittämätöntä saivartelua”

(23.10.2014) Saako opettaja puuttua koulumatkalla tapahtuvaan kiusaamiseen? ”Käsittämätöntä saivartelua”

laki_perusopetus

Opettaja ei saa puuttua koulumatkalla tapahtuvaan kiusaamiseen, mutta opettaja voi kansalaisena mennä väliin.

 

Tätä laintulkintaa pitää nurinkurisena Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

– Tiedän tapauksia, joissa opettaja on mennyt selvittämään koulumatkalla tapahtuvaa kiusaamista ja oppilas tai oppilaan vanhemmat ovat puuttuneet sanomalla, ettei opettajalla ole oikeutta puuttua asiaan. Se on käsittämätöntä saivartelua. Sillä ei pitäisi olla mitään väliä, onko puututaanko kiusaamiseen opettajana tai vain kansalaisena.

Kokoomuksen kansanedustajat Sanna Lauslahti ja Markku Eestilä jättivät lakialoitteen, jotta opettajilla ja rehtoreilla olisi oikeus puuttua koulumatkalla tapahtuvaan kiusaamiseen.

– Laintulkinta, jonka mukaan koululla on valtuudet puuttua kiusaamiseen vain omalla alueellaan, estää ongelmiin puuttumisen tai ainakin viivästyttää sitä.

Pieniä kouluja lakkautetaan ja opetuksessa siirrytään yhä suurempiin kouluihin. Samalla yhä useamman oppilaan koulumatka pitenee. Koulumatkalla tapahtuva kiusaaminen vaikuttaa oppilaan minäkuvaan ja ryhmäsuhteisiin, edustajat sanovat tiedotteessaan.

Luukkainen pitää aloitetta ja keskustelua aiheesta tervetulleena. Hän kuitenkin korostaa, ettei koulumatkojen valvomisesta saa kuitenkaan tulla velvoitetta kouluille. Hänen mukaansa koulumatkojen säännöllinen valvominen olisi mahdotonta.

– Niin hyvä kuin sellainen velvoite olisikin, niin se olisi täysin mahdotonta toteuttaa. Meillä on puoli miljoonaa junioria, jotka kulkevat säännöllisesti koulumatkoja.

Juha Vaino / Lännen Media

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi