Olet tässä:  / Koulujen lakkautus / Uutiset 2014 / (23.10.2014) Jopa kahdeksan koulua saatetaan lakkauttaa Järvi-Pohjanmaalla

(23.10.2014) Jopa kahdeksan koulua saatetaan lakkauttaa Järvi-Pohjanmaalla

koulun_lakkauts

Suljettavaksi esitetyistä kouluista viisi on Alajärvellä, kaksi Vimpelissä ja yksi Soinissa.

Sivistystoimi sai keskiviikkona valmiiksi lautakunnan talousarvioehdotuksen ensi vuodelle. Sivistyslautakunta ottaa sen käsittelyyn ensi tiistaina.

Ensi vuoden talousarvioesitys ei ole saanut ylittää Alajärven, Soinin ja Vimpelin kuntien sivistystoimelle asettamaa budjettia.
Sen vuoksi talousarvioesitys pitääkin sisällään merkittävän säästöohjelman, joka tarkoittaa koulujen lakkautuksia.

Sivistystoimenjohtaja Esa Kaunisto kertoo, että vielä keväällä Alajärven osalta oltiin yli puoli miljoonaa euroa yli annetun budjetin ja Vimpelin osaltakin noin 160 000 euroa.

Sivistystoimessa perustettiin säästöjen löytämiseksi tasapainottamistoimikunta, jossa edustus oli jokaisesta Järvi-Pohjanmaan kunnasta. Se laati esityksen, jonka sivistystoimen johtaja vie nyt lautakunnan käsittelyyn.

Alajärven Levijoelta ja Luoma-aholta lakkaisivat kyläkoulut ensi syksynä esityksen mukaan. Lehtimäen Taimelan yläkoulun oppilaat siirtyisivät Alajärvelle.

Lisäksi syksyllä 2016 suljettaisiin vielä Ylikylän koulu. Oppilaat siirrettäisiin Paavolan kouluun.

Paavolan kouluun Ylikylän oppilaat eivät kuitenkaan nyt mahdu. Ylikylässä on nimittäin yli 80 oppilasta.

Kaunisto kertoo, että käydyissä neuvotteluissa on ilmennyt, ettei Alajärvellä ole koulujen uudisrakentamiselle halua.

Siksi toimikunta ja Kaunisto esittävät, että Paavolan koulun 6.-luokkalaiset siirtyisivät Jamin ja koulukeskuksen tiloihin.

Lisäksi Alajärvellä sulkeutuisi Uusikylän koulu ensi syksynä. Oppilaat siirtyisivät Paalijärvelle.

Sulkuesitys ei ole sivistystoimen säästöohjelmaan kirjattuna. Kaunisto sanoo esityksen perustuvan valtuuston viime syksyisille oppilasrajoille. Uusikylän koulussa on laskettu olevan ensi syksyllä 25 oppilasta.

Järvi-Pohjanmaan sivistystoimi tiedotti syyskuun alussa, että alueen kouluissa on tehty kuntotarkastuksia. Alajärven koulujen yhteenlasketun akuutin peruskorjaustarpeen kerrottiin olevan miljoona euroa.

Silloin sivistystoimen esityksessä Luoma-aho oli yksi niistä kouluista, joille esitettiin remonttia. Nyt sitäkin uhkaa lakkautus jo ensi syksynä.

– Kouluverkkoa on käyty tasapuolisesti läpi ja Alajärvellä pyritään siihen, että alakoulujen opetusta keskitetään, Kaunisto sanoo.

Vimpelissä lakkautettaisiin ensi syksynä Rantakylän ja Sääksjärven koulut. Kuntaan jäisi jäljelle ainoana alakouluna Aapiskujan koulu. – Aapiskujalla tarvittaisiin kaksi lisäopetustilaa vieressä olevasta asuntolasta esiopetuksen käyttöön.

Soinin kouluissa esitetty muutos näkyisi kaikkein nopeimmin, sillä kesällä salamaniskusta syttynyt Hautakylän koulu sulkeutuisi jo vuodenvaihteessa.

– On katsottu, ettei koulua ole järkeä tekohengittää, kun lapset voidaan siirtää Soinin keskustaan. Koulun lattiasta on lisäksi löytynyt lahottava sieni, ja sen korjaaminen on vaikeaa.

Koulussa on 17 soinilaista ja seitsemän ähtäriläistä.

– Soinissa päätös säästäisi 220 000 euroa ihan puhdasta rahaa. Vakuutusrahalla voitaisiin tehdä tarvittavia korjauksia ja laajennuksia esimerkiksi koulukeskukseen.

Sivistyslautakunnan kokouksen jälkeen kouluasioiden käsittely jatkuu hallituksissa ja valtuustoissa.

Ilkka / Johanna Kataja

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi