
(6.5.2015) Seinäjoen kouluverkko harvenee
Valtuustolle esitetään Kitinojan, Kihniän ja Isokylän koulujen lakkauttamista ensi vuonna.
Seinäjoen kaupunginhallitus päätti maanantaina esittää kaupunginvaltuustolle Kitinojan, Kihniän ja Isokylän koulujen lakkauttamisrata syyslukukauden 2016 alussa.
Kitinojan kylä valittiin vuoden kyläksi vuonna 2012. Kitinojan koulun toiminnan loppuessa oppilaat siirtyvät Halkosaaren kouluun. Lukuvuotena 2016–2017 Kitinojan koulussa olisi 38 oppilasta ja Halkosaaressa 97.
Kitinojan koulu kasvaisi tulevina vuosina mahdollisesti 3-opetusryhmäiseksi. Halkosaaren koulussa on koulutilaa niin paljon, että Kitinojan oppilaat voidaan sijoittaa sinne, vaikka oppilasmäärässä tapahtuisi isokin kasvu. Halkosaaren koulun laajennus valmistui vuoden 2010 alussa
Koulujen välinen etäisyys on noin kuusi kilometriä.
Tämän vuoden talousarvion mukaan Kitinojan koulun vuosikustannukset ovat noin 290 000 euroa.
Entisen Peräseinäjoen alueella Kihniän koulua käy suurin osa Peräseinäjoen eteläisen osan oppilaista. Asutuksen painopiste on kuitenkin siirtynyt yhä enemmän Peräseinäjoen keskustan ja edelleen kaupungin keskustan suuntaan.
Kihniän ja Toivolanrannan koulujen välinen etäisyys on noin 9,5 kilometriä. Kihniän koulua käy suurin osa Peräseinäjoen eteläisen osan oppilaista. Oppilaita arvioidaan olevan lukukautena 2016–2017 yhteensä 24. Toivolanrannassa samaan aikaan on 191 oppilasta.
Kihniän kylän koulun kustannukset ovat tänä vuonna noin 275 000 euroa.
Isokylän koulun toiminnan loppuessa oppilaat siirtyvät Kirja-Matin kouluun. Isokylän koulun oppilasmäärä on lukukautena 2016–2017 yhteensä 26 ja samaan aikaan Kirja-Matissa 119. Isokylän ja Kirja-Matin koulujen välinen etäisyys on noin viisi kilometriä. Jo nyt jonkin verran perinteiseltä Isokylän koulun oppilasalueelta oppilaita käy Kirja-Matin koulussa.
Kitinojan koulun vanhempaintoimikunnan puheenjohtaja Markus Nokua kertoi, että osasi varautua lakkautusesitykseen, eikä ole erityisen pettynyt tai ihmeissään.
– Sen verran olen pettynyt, että olin puhunut hallituksen jäsenten kanssa ja nyt kaupunginhallituksessa päätös on yksimielinen. Siihen voi vaikuttaa se, että kokous pidetään suljetuin ovin.
Hän sanoi ymmärtävänsä, että kaupungilla on rahasta tiukkaa, muttei usko kaupungin talouden pelastuvan yhden kyläkoulun lakkauttamisella.
Viimeistä sanaa ei ole kuitenkaan asiassa sanottu. Valtuusto tekee lopullisen päätöksen, eikä Nokua ole vielä lopettanut koulun puolustamista. Hän sanoo keskustelleensa valtuutettujen kanssa ja lähestyvän heitä kirjeellä, kuten teki kaupunginhallituksen jäsenten kanssa.
Nokua lupasi kaivaa jokaisen valtuutetun kannan kyläkouluista Ilkan vaalikoneesta vuodelta 2012.
– Silloin jokainen oli kyläkoulujen säilyttämisen kannalla ja siitä on nyt syytä muistuttaa.
Kitinojan koulussa on muutakin kuin oppilastoimintaa. Siellä kokoontuu kansalaisopiston opintoryhmiä ja kyläläiset järjestävät siellä pari isoa juhlaa vuosittain.
Kylätoimikunnassa on pohdittu koulutalon tulevaisuutta eri vaihtoehdoilla. Nokuan mukaan kyläläisten innovatiivisuus on noussut esiin siinä yhteydessä ja kaikenlaisia ideoita on löytynyt.
Tapio Saarteoja / Ilkka
KIRJOITA KOMMENTTI: