
(15.8.2015) Miksi koulukyytejä korvataan eri perustein?
Etelä-Suomen Sanomien Näppis-pastalla kirjoitettiin, että Lahdessa ”maahanmuuttajalapsilla on ilmainen koulukyyti lyhyemmällä koulumatkalla kuin oman väestön lapsilla”.
Kaupungin koulukuljetusperiaatteiden mukaan maahanmuuttajaoppilailla on oikeus koulukuljetukseen, mikäli matka valmistavaan opetukseen on 1.-2. luokilla yli kaksi kilometriä ja 3.-10. luokilla yli kolme kilometriä. Vastaavat kilometrirajat asuinpaikan mukaiseen lähikouluun ovat perusopetuksessa kolme ja viisi kilometriä.
Miksi valmistavaan opetukseen osallistuminen vaikuttaa koulumatkojen korvattavuuteen, kaupungin perusopetuspalveluiden maahanmuuttajakoordinaattori Pasi Salmi?
Opetukseen osallistumista ei ole haluttu tehdä kohtuuttoman vaikeaksi. Maahanmuuttajaoppilas saattaa tulla Lahteen vaikka suoraan pakolaisleiriltä. Ei voi olettaa, että he selviävät heti koulumatkastaan tammikuun pakkasissa. Heidän vanhempansakaan eivät siinä vaiheessa voi koulukyytiä tarjota.
Mistä erilaiset koulukuljetusperiaatteet alunperin johtuvat?
Aiemmin näitä lyhyempiä kilometrirajoja sovellettiin myös erityisoppilaisiin ja painotetussa opetuksessa oleviin oppilaisiin. Muut poistuivat, tämä jäi.
Kuinka paljon ja missä kouluissa valmistavaan opetukseen osallistuvia maahanmuuttajaoppilaita kaupungissa on?
Valmistava opetus on Lahdessa keskitetty. Yläkouluikäisten valmistavaa opetusta annetaan Kärpäsessä, alakouluikäisille on yksi ryhmä Mukkulassa ja kaksi keskustassa Harjun koulussa.
Paikkoja opetukseen on 50. Lukuvuoden aloitti valmistavassa opetuksessa 40 oppilasta, mutta kaikki paikat voivat täyttyä jopa viikossa.
Kari Anttinen / ESS.fi
KIRJOITA KOMMENTTI: