Olet tässä:  / Koulukiusaaminen / Köyhyys / Lapsen ja nuoren masennus / Peruskoulu / Uutiset 2015 / (12.2.2015) Miksi minua ei kutsuta synttäreille?

(12.2.2015) Miksi minua ei kutsuta synttäreille?

lapsi_suree

Oheinen kuva ei liity tapaukseen

 

6-vuotiaalla Miralla (nimi muutettu) ei ole esikoulussa ainuttakaan kaveria. Häntä kiusataan ja syrjitään. Mira jäi tällä viikolla myös viidettä kertaa ilman synttärikutsua – ainoana lapsena.

Uudellamaalla sijaitsevassa kunnassa esikoulua käyvän Miran päivät ovat vaikeita.

– Hän on ujo ja hiljainen tyttö. Lapset syrjivät häntä selvästi. Hän jää esikoulussa muiden jalkoihin. Hänet on jätetty yksin isossa ryhmässä. Hän joutuu leikkimään joka päivä yksin, tytön äiti kertoo Ilta-Sanomille.

Miran syrjiminen tuli esiin jälleen tällä viikolla. Hän oli ryhmänsä ainut tyttö, joka ei saanut kutsua toisen esikoululaisen synttärikutsuille. Ja tämä tapahtui jo viidettä kertaa. Mira aloitti esikoulun viime vuoden elokuussa.

– Hän ei ole saanut siis ainuttakaan synttärikutsua esikoulunsa aikana. Tästä on tullut jo vitsi lastenkin keskuudessa. Lapset huutavat Miralle päin naamaa, miksei hän saa kutsua, ja henkilökunta ei puutu asiaan millään tavalla, äiti sanoo.

”Lapset huusivat ja osoittelivat”

Äidin mukaan myös muiden vanhempien täytyy olla tietoisia Miran tilanteesta. Äidin mukaan Miran yksinäisyydestä on juteltu myös henkilökunnan kanssa. Asian suhteen ei ole kuitenkaan tehty mitään.

– Vanhemmat ovat nimenomaan villinneet ja innostaneet lapsia, että synttärikutsut ovat tulossa. En tiedä, onko se ollut sitten ilkeyttä vai ajattelemattomuutta, kun hiljaista ja ujoa Miraa ei ole huomattu.

– Lapset kuitenkin huusivat ja osoittivat Miraa (tämän viikon maanantaina), ettei hän taaskaan saanut synttärikutsua. Vanhemmat kuulivat sen varmasti, mutta he olivat vain pelkkää hymyä, äiti sanoo.

Maanantainen hetki oli vaikea Miralle. Hän pyyhki jo kyyneleitään, ja pyysi äitiään lähtemään pois, ettei romahtaisi pahemmin.

– Hän ei halua suoraan näyttää tunteitaan. Sen näkee kuitenkin siinä, että hän lähtee joka aamu itkien esikouluun ja kotona hän purkaa pahaa oloaan olemalla pahalla tuulella.

”Suututtaa ja surettaa”

Seuraavana päivänä lapset toivat esikouluun synttärikutsuilta saamiaan lahjojaan – Mira oli siis ainut, jolla lelua ei ollut.

– Suututtaa ja surettaa. Onhan tämä hirveää, kun ajattelee pientä lasta, äiti kertoo.

Hän toivoo, että tilanteeseen tulee muutos, kun perhe muuttaa piakkoin toiseen paikkaan samalle paikkakunnalle. Miran esikoulu vaihtuu. Hän aloittaa myös koulutaipaleen ensi kesänä.

– Yksi syy muuttoon on ollut se, että toivomme parempaa alkua. Lapset eivät jää kaipaamaan nykyisiä tarhapaikkoja ja kavereita, äiti kertoo.

Mira ei ole ehtinyt vielä itse järjestää synttärikutsuja esikoulussa.

Iltasanomat / Niko Ranta

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi