Olet tässä:  / Ammatillinen koulutus / Lapsen ja nuoren masennus / Lukio / Peruskoulu / Uutiset 2015 / (19.2.2015) Ilmainen ehkäisy käänsi Rauman aborttiluvut laskuun

(19.2.2015) Ilmainen ehkäisy käänsi Rauman aborttiluvut laskuun

neuvola

Kätilö Titta Taivainen työskentelee Rauman ehkäisyneuvolassa. Kuva: Dmitri Volgin / Yle

 

STM ja THL ovat esittäneet jo vuosia, että kuntien pitäisi tarjota nuorille ilmainen ehkäisy. Toistaiseksi näin tekee vain muutama kunta Suomessa.

Ilmaista ehkäisyä alettiin tarjota Raumalla alle 20-vuotiaille tytöille neljä vuotta sitten. Asia lähti kuntalaisaloitteesta, kun teiniraskaudet ja abortit olivat Raumalla kasvussa. Nuoret ovat ottaneet ilmaisen ehkäisyn tyytyväisenä vastaan.

– Minun mielestäni on tosi hyvä, että ei tarvitse maksaa. Monille nuorille voi olla kynnyskysymys, että uskaltaako tai haluaako pyytää vanhemmilta rahaa, tai kuinka nuorena sitä uskaltaisi kysyä, pohtii lukiolainen Selma Laaksonen.

Rauma säästää ilmaisessa ehkäisyssä

Ilmainen ehkäisy eli käytännössä e-pillerit maksavat Rauman kaupungille vuodessa parikymmentätuhatta euroa.

Rauman perhekeskuksen päällikkö Anne Vertainen on laskenut, että kaupunki säästää jopa 100 000 euroa vuodessa, koska nuorten abortit ovat vähentyneet. Yksi raskaudenkeskeytys maksaa Raumalla 2000 eurosta ylöspäin.

– Raskaudenkeskeytykset alle 20-vuotiaitten osalta ovat vähentyneet hurjasti näiden ilmaisten pillereiden myötä. Vuonna 2011 meillä oli 71 keskeytysta, ja viime vuonna niitä oli 40, Anne Vertainen kertoo.

Joka vuosi Raumalla aloittaa ilmaisen ehkäisyn parisataa uutta nuorta. Ilmaisen ehkäisyn mahdollisuudesta kerrotaan kaikille 8.-luokkalaisille. Nuorimmat aloittavat ehkäisyn tosin jo aikaisemmin.

– Nuorimmat asiakkaat ovat 13-vuotiaita, kertoo Rauman perhekeskuksen ehkäisyneuvolassa työskentelevä kätilö Titta Taivainen.

Taivainen sanoo, että kaikki asiakkaat, vaikka nämä olisivat alaikäisiäkin, käsitellään luottamuksellisesti. Kenenkään käynneistä ei kerrota kotiin, eikä tyttöjä yritetä puhua ympäri ja luopumaan ehkäisystä.

– Mikäli ehkäisyn tarve on olemassa, niin on ehdottoman hyvä, että he tulevat tänne meille, sanoo kätilö Titta Taivainen Rauman ehkäisyneuvolasta.

Ilmaisuus lisää ehkäisyn käyttöä

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat suositelleet jo vuosia, että kaikkien suomalaisten kuntien pitäisi tarjota nuorille ehkäisy ilmaiseksi. Näin voitaisiin vähentää nuorten sukupuolitauteja sekä ei-toivottuja teiniraskauksia sekä abortteja.

Vuonna 2014 alle 20-vuotiaille tehtiin Suomessa hieman yli 1600 aborttia. Vaikka Rauman kokemukset ovat olleet hyviä, harva kunta on seurannut perässä. Ylen tietojen mukaan Rauman lisäksi ainoastaan Forssassa ja Tervolassa nuorille tarjotaan ilmaiseksi ehkäisy.

Selma Laaksosen mielestä ehkäisyn ilmaisuus saisi nuoret käyttämään enemmän ehkäisyä.

– Kyllä ehkäisyä varmaan käytettäisiin enemmän, jos se ei maksaisi. Kaikki eivät halua laittaa siihen rahaa, sanoo lukiolainen Selma Laaksonen.

Ilmaisesta ehkäisystä on ollut Raumalla myös se hyöty, että nuorten klamydiatartunnat ovat vähentyneet kolmanneksella. E-pillereiden lisäksi kun nuorille annetaan myös kondomeja.

Vuonna 2011 Raumalla oli 110 klamydiatartuntaa, vuonna 2014 määrä oli tippunut 77:ään.

– Kondomeja annetaan asiakkaille tarvittaessa, mutta ei säännölliseen käyttöön, sanoo Rauman perhekeskuksen päällikkö Anne Vertainen.

-Yrjö Hjelt / YLE Turku

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi